Spoločnosť ČSA prepravila minulý rok o vyše pätinu cestujúcich menej

NETKY.SK • 17 Február 2015, 19:11 • 2 min
Spoločnosť ČSA prepravila minulý rok o vyše pätinu cestujúcich menej

PRAHA - České aerolínie (ČSA) prepravili v roku 2014 najmenej cestujúcich od roku 2001. Za celý minulý rok im v dôsledku redukovania flotily a výrazného oslabenia na ruskom trhu klesol počet pasažierov o viac než pätinu. Pokles kontrastuje s vývojom druhého českého dopravcu - súkromný Travel Service totiž naopak minulý rok zaznamenal rast. Informoval o tom server iDNES.cz

slovakia

left justify in out

Na pravidelných linkách cestovalo minulý rok 2,27 milióna cestujúcich, čo je v medziročnom porovnaní pokles o viac než 21 %. Celkovo však firma hlási mierny rast, nakoľko do štatistík započítala aj 722.000 cestujúcich, ktorí leteli na palube lietadiel ČSA v prenájme pre iných dopravcov, najmä Travel Service. Pri takejto metodike firma prepravila 2,99 milióna cestujúcich, to znamená o 5 % viac než v roku 2013.
     

"Pokles počtu prepravených cestujúcich v pravidelnej preprave v roku 2014 spôsobil prepad dopytu na ruskom trhu aj v okolitých krajinách, teda na Ukrajine, v Kazachstane a ďalších," vysvetlil hovorca firmy Daniel Šabík. Podľa neho počet prepravených cestujúcich z Ruska do Česka klesol medziročne o štvrtinu, v prípade Ukrajiny až o 60 %. "Prepad ruského a ďalších východných trhov následne negatívne ovplyvnil prepravné výsledky transferových cestujúcich na linkách ČSA do západnej a južnej Európy," dodal Šabík.
     

Aerolínie sa pre oslabenie dopytu na východe presúvajú so svojimi linkami na západ. Najnovšie začnú ponúkať aj viac letov v rámci Európskej únie, ktoré nezačínajú ani nekončia v Česku. Ide napríklad o spojenie Stuttgartu s Talianskom či Francúzskom.
     

Súkromný Travel Service zaznamenal minulý rok rast počtu cestujúcich o 6 % na 5,455 milióna. V tomto čísle sú však zahrnutí aj pasažieri v lietadlách, ktoré Travel Service iba prevádzkoval pre iných prepravcov. Na samotných linkách a charteroch prepravil 4,45 milióna pasažierov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies