Spoločnosť Brose zamestná v Prievidzi 600 ľudí

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 19:36 • 2 min
Spoločnosť Brose zamestná v Prievidzi 600 ľudí

PRIEVIDZA – Nemecká spoločnosť Brose vyrábajúca automobilové komponenty investuje v Prievidzi 50 miliónov eur do výstavby strategického výrobného závodu a zamestná v ňom 600 ľudí.

slovakia

left justify in out

Podľa premiéra Roberta Fica, ktorý prišiel investíciu do prievidzského priemyselného parku osobne ohlásiť, je to vynikajúca alternatíva pre región Hornej Nitry. „Významne podporujeme baníctvo v tomto regióne, ale aj to bude o niekoľko rokov na konci svojej púte a bude potrebné ponúkať ľuďom z tohto regiónu dobré alternatívy. A toto je vynikajúca alternatíva. Ja sa teším najmä aj z toho, že ide o nemeckú spoločnosť. Nemecké spoločnosti sú na Slovensku známe veľmi silnými sociálnymi programami pre našich zamestnancov, čo je veľmi dobré, pretože už nemôžeme ponúkať len prácu v podobe nejakej montáže, ale chceme, aby naši ľudia mali aj slušné sociálne programy a aby súčasne aj zarobili,“ povedal Fico. 

 

Závod v priemyselnom parku neďaleko Bojnického zámku plánuje spoločnosť Brose začať stavať tento rok a dokončiť v lete 2016. Vláda pomôže investorovi stimulmi, ktorých formu a výšku Fico neuviedol. „My sa nehanbíme, že dávame stimuly zahraničným investorom, pretože dnes existuje súťaž o zahraničných investorov. Krajina, ktorá ponúkne lepšie podmienky, tá má väčšiu šancu na získanie takéhoto investora. My sme sa k tomu postavili v súlade s naším zákonodarstvom a všetko, čo bolo možné v rámci príslušného zákona o podpore investícií, sme ponúkli,“ povedal Fico. Formu štátnej pomoci zatiaľ nevedel konkretizovať ani Rastislav Chovanec z ministerstva hospodárstva. „Tento projekt je natoľko významný, že rokujeme s investorom, že by dostal nejakú formu štátnej pomoci. Bude to samozrejme v súlade s novými pravidlami Európskej únie, ktoré sú v platnosti od 1. júla 2014 a my sme ich implementovali do zákona, ktorý je platný od 1. apríla 2015. Zatiaľ rokujeme aj o výške, aj rôznych formách, bude to oficiálne až keď projekt schváli vláda,“ uviedol Chovanec. Premiér Fico v tejto súvislosti povedal, že pravidlá štátnej pomoci pre regióny s vysokou mierou nezamestnanosti bude riešiť vládou pripravovaný druhý sociálny balíček. „Môžem potvrdiť, že jeho súčasťou budú úplne nové pravidlá pre podporu regiónov s vysokou mierou nezamestnanosti. Jednoducho, ak región bude spĺňať určité kritériá, bude mať právny nárok na určité úľavy, investície, alebo iné kroky zo strany vlády. Je to mimoriadne systémový prístup k boju proti nezamestnanosti,“ dodal predseda vlády. 

 

Skupina Brose zamestnáva viac ako 23-tisíc ľudí v 23 krajinách sveta. Vyrába komponenty pre viac ako 80 svetových automobilových značiek, napríklad kostry autosedačiek, mechatronické systémy do dverí áut či elektronické motory.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies