Spoločnosť Brose spustí sériovú výrobu v januári 2017 a do piatich rokov zamestná 700 ľudí

NETKY.SK • 26 Október 2016, 14:20 • 2 min
Spoločnosť Brose spustí sériovú výrobu v januári 2017 a do piatich rokov zamestná 700 ľudí

PIEVIDZA - Subdodávateľ pre automobilový priemysel, spoločnosť Brose spustí sériovú výrobu vo svojom strategickom závode v Prievidzi v januári budúceho roka. Priestory, kde bude vyrábať komponenty do vozidiel, má v pláne skolaudovať ešte v tomto období. Informoval o tom dnes počas návštevy prezidenta SR Andreja Kisku v závode konateľ spoločnosti Brose Prievidza Axel Mallener.

slovakia

left justify in out

"Už v novembri budeme pracovať v kancelárii a nie na stavbe. Už teraz testujeme výrobu dielov, ale zatiaľ sú to predsérie a prototypy, začiatok produkcie plánujeme v januári a budeme ich už oficiálne dodávať zákazníkom," povedal ďalej Mallener. Konkretizoval, že Brose bude dodávať svoje komponenty na Slovensku etablovaným značkám automobilových závodov ako je Volkswagen, tiež novej automobilke v Nitre. "Budeme tam dodávať všetko, čo je v našom portfóliu," spresnil.

 

Priestory závodu si dnes prezrel aj prezident SR, Brose je podľa neho jedným zo signálov, ktorý ukazuje, akým smerom by sa mala naša krajina uberať. "Ja som veľmi rád, že práve v tomto regióne, v Prievidzi a okolí, kde je potrebný takýto stimul pre technicky vzdelaných ľudí a čo ma teší, v budúcnosti aj pre výskum, sa tu niečo také deje," podotkol.

Spoločnosť, ako ďalej doplnil Kiska, ide znásobiť počet zamestnancov a vidieť, že sa zameriava na kvalitu. "Ja som veľmi pyšný ako prezident, že naša krajina už je vyhodnocovaná z pohľadu investora nie ako krajina lacnej pracovnej sily, ale ako krajina, kde máme veľmi kvalitných ľudí," zdôraznil. Prezident tiež vyzdvihol, že Brose prinesie aj výskum a vývoj, čo je podľa neho veľmi dôležité.

 

Nemecký subdodávateľ pre automobilový priemysel začal s výstavbou prvej časti závodu s rozlohou 25.000 štvorcových metrov (m2) v januári tohto roka. V súčasnosti zamestnáva 100 ľudí, pričom postupne by mal do piatich rokov vytvoriť 700 nových pracovných miest, z toho len 120 vo vývojovom oddelení. Druhú a tretiu časť závodu plánuje investor vybudovať v marci 2017, dokončené by mali byť v apríli alebo máji 2018. Celkovo by sa mal jeho závod postupne rozkladať na pozemkoch o rozlohe 100.000 m2. Do strategického závodu investuje 50,1 milióna eur. Ročný obrat závodu by mal podľa predpokladov spoločnosti dosiahnuť v prvom roku 150 až 200 miliónov eur a postupne by sa mal zvýšiť nad 500 miliónov eur.

 

Spoločnosti Brose Prievidza, s. r. o., ktorá vznikla v marci 2015 a jej jediným spoločníkom je nemecká skupina Brose International GmbH Coburg, odsúhlasila vláda SR aj investičnú pomoc vo výške 12,5 milióna eur.

 

Skupina Brose má zastúpenie v Európe, Ázii, Amerike a Afrike. Jej produkcia sa zameriava na výrobu mechatronických komponentov a systémov pre automobilový priemysel. Svoju produkciu dodáva približne 80 značkám automobilov, viac než 30 dodávateľom elektrických motorov a mechatronických systémov pre dvere automobilov, zadné výklopné dvere a sedadlá. Skupina zamestnáva takmer 23.000 pracovníkov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies