Spoločnosť Brose kúpi ďalší pozemok v priemyselnom parku v Prievidzi, do piatich rokov zamestná 700 ľuďí

NETKY.SK • 24 Október 2016, 13:06 • 2 min
Spoločnosť Brose kúpi ďalší pozemok v priemyselnom parku v Prievidzi, do piatich rokov zamestná 700 ľuďí

PRIEVIDZA - Výrobca komponentov pre automobily, spoločnosť Brose, kúpi ďalší pozemok v priemyselnom parku v Prievidzi. Predaj parcely vo vlastníctve mesta Prievidza a spoločnosti Prievidza Invest odobrili prievidzskí mestskí poslanci na svojom dnešnom mimoriadnom rokovaní.

slovakia

left justify in out

"Počas výstavby závodu spoločnosť Brose zabezpečila niektoré výkony koncepčne pre výstavbu ďalších výrobných hál v priemyselnom parku. Z tohto dôvodu spravila väčší odvod dažďovej vody z pozemkov, ktoré jej patria a ktoré nebolo možné inak trasovať ako cez pozemky vo vlastníctve spoločnosti Prievidza Invest a mesta Prievidza," uviedol viceprimátor Prievidze Ľuboš Maxina. Mesto, ako ďalej ozrejmil, rokovalo s Brose, ako vyriešiť tento problém s tým, že sa dospelo k návrhu, že Brose je ochotná odkúpiť takto zaťažený pozemok kanalizačným potrubím.

 

Výrobca komponentov pre automobily odkúpi od mesta i jeho mestskej spoločnosti pozemok vrátane ochranného pásma, a to za takú istú jednotkovú cenu za akú nadobudol v minulosti ostatné parcely v priemyselnom parku, to je 7,19 eura za štvorcový meter (m2). Parcela má rozlohu približne 300 m2.

 

Brose plánuje skolaudovať prvú časť závodu podľa Maxinu už tento mesiac. "Je pravdou, že plánuje ďalšie investičné aktivity, preto musí mimoriadne riešiť dodatočný odvod dažďovej kanalizácie," dodal.

 

Nemecký subdodávateľ pre automobilový priemysel začal s výstavbou prvej časti závodu s rozlohou 25.000 m2 v januári tohto roka. Začiatok sériovej výroby komponentov plánuje na január budúceho roka, v súčasnosti zamestnáva 100 ľudí, pričom postupne by mal do piatich rokov vytvoriť 700 nových pracovných miest. Druhú a tretiu časť závodu plánuje investor vybudovať v marci 2017, dokončené by mali byť v apríli alebo máji 2018. Celkovo by sa mal jeho závod postupne rozkladať na pozemkoch o rozlohe 100.000 m2. Do strategického závodu investuje 50,1 milióna eur. Ročný obrat závodu by mal podľa predpokladov spoločnosti dosiahnuť v prvom roku 150 až 200 miliónov eur a postupne by sa mal zvýšiť nad 500 miliónov eur.

 

Spoločnosti Brose Prievidza, s. r. o., ktorá vznikla v marci 2015 a jej jediným spoločníkom je nemecká skupina Brose International GmbH Coburg, odsúhlasila vláda SR aj investičnú pomoc vo výške 12,5 milióna eur.

 

Skupina Brose má zastúpenie v Európe, Ázii, Amerike a Afrike. Jej produkcia sa zameriava na výrobu mechatronických komponentov a systémov pre automobilový priemysel. Svoju produkciu dodáva približne 80 značkám automobilov, viac než 30 dodávateľom elektrických motorov a mechatronických systémov pre dvere automobilov, zadné výklopné dvere a sedadlá. Skupina zamestnáva takmer 23.000 pracovníkov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies