Spoločnosť AstraZeneca sa bráni. Krvné zraneniny nemali byť dôsledkom očkovania ich vakcínou

NETKY.SK • 13 Marec 2021, 12:10 • 2 min
Spoločnosť AstraZeneca sa bráni. Krvné zraneniny nemali byť dôsledkom očkovania ich vakcínou

Jedna zo štyroch vakcín, ktorá prešla aj schvaľovacím procesom cez Európsku liekovú agentúru (EMA), mala problém so šaržou vakcín, ktoré poslala do niekoľkých krajín v Európe.

slovakia

left justify in out

Problémy 

Po zaočkovaní vakcínou AstraZeneca práve zo spomínanej šarže sa objavili prípady, kedy sa pacienti sťažovali na trombózu, resp. tvorbu krvných zrazením v tele. K tejto téme vydala naša redakcia aj 2 články.

 

Rakúšania prestali očkovať šaržou od Astrazeneca, v čom je problém?

 

Po Rakúsku pozastavujú používanie vakcín AstraZeneca aj ďalšie krajiny. Čo sa stalo?

 

Britská farmaceutická spoločnosť AstraZeneca však tvrdí, že neexistuje žiadna spojitosť, ktorá by mohla viesť k tvorbe krvných zrazenín práve po podaní ich vakcínou proti COVID-19. 

 

Reakcia spoločnosti AstraZeneca

"Analýza našich údajov o bezpečnosti z viac ako desiatich miliónov záznamov nezistila nijaké dôkazy o zvýšenom riziku pľúcnej embólie alebo hlbokej žilovej trombózy u žiadnej definovanej vekovej skupiny, pohlavia, šarže alebo konkrétnej krajiny po podaní vakcíny," uviedol hovorca spoločnosti AstraZeneca, citácia od Aktuality.sk.

 

img

 

Vyjadrenie WHO a EMA 

Po vypustení informácie o chybnej vakcíny od AstraZenecy sa ozvala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ako aj samotná EMA. Obidve prehlásili, že podľa verejne dostupných údajov táto vakcína nezvyšuje riziko zrazenín, a teda ani trombotických ochorení. Odporučili ju preto ďalej používať. 

 

Viac o vakcíne Astrazeneca sa dočítate v článku Doteraz schválené vakcíny proti COVID-19. Na akom princípe fungujú, a aká je ich účinnosť a cena?

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies