Spoločnosť AOG reaguje na vyhlásenie arcibiskupov proti ich prieskumnej činnosti

NETKY.SK • 15 November 2016, 16:22 • 2 min
Spoločnosť AOG reaguje na vyhlásenie arcibiskupov proti ich prieskumnej činnosti

SMILNO - Spoločnosť Alpine Oil & Gas, s. r. o. (AOG), ktorá sa zaoberá prieskumom ložísk ropy a zemného plynu na území severovýchodného Slovenska, odmietavo reaguje na spoločné vyhlásenie arcibiskupov gréckokatolíckej Prešovskej archieparchie a rímskokatolíckej Košickej arcidiecézy, ktorí podporili petíciu Nevŕtajte! Chceme žiť v zdravej krajine.

slovakia

left justify in out

Petičné hárky mohli v uplynulých dňoch podpísať veriaci v kostoloch oboch cirkví. Ťažiarska spoločnosť považuje takýto postoj za nanajvýš nezodpovedný. V tejto chvíli konanie cirkví vníma AOG iba ako nedorozumenie, ktoré sa vyjasní, a preto požaduje, aby boli bezodkladne uskutočnené kroky, ktoré zvrátia už vzniknuté škody a zabránia vzniku ďalších.

 

Spoločnosť AOG v reakcii na vyhlásenie arcibiskupov Bernarda Bobera a Jána Babjaka zdôraznila, že svoje aktivity vykonáva v súlade so zákonom a má na nich všetky potrebné povolenia.

 

„Činnosť AOG podlieha permanentnému monitoringu a kontrole príslušných štátnych orgánov. Spoločnosť je dokonca povinná, v zmysle podmienok povolenia na výkon prieskumnej činnosti vydanej Ministerstvom životného prostredia Slovenskej republiky, prieskumné vrty zrealizovať. Vyhlásenie cirkví teda smeruje k tomu, aby zabránilo AOG v plnení jej zákonných povinností voči Slovenskej republike,“ uvádza sa vo vyhlásení.

 

V stanovisku spoločnosti AOG, ktoré TASR poskytol jej konateľ Alexander Fraser, sa ďalej píše, že prieskumné činnosti sa nevykonávajú len v jej súkromnom záujme, ale najmä vo verejnom záujme. Nerastné bohatstvo má vo svojom vlastníctve Slovenská republika, ktorá musí o ňom získať komplexné geologické informácie, potrebné na formulovanie surovinovej politiky štátu. AOG pomáha, prostredníctvom plnenia geologických úloh vyplývajúcich z rozhodnutia o určení prieskumného územia, tieto ciele napĺňať.

 

„Ak cirkvi nesúhlasia s vládnou politikou prieskumu ložísk a ťažby nerastných surovín, potom korektný postup nie je zabraňovanie legitímnym aktivitám podnikateľov postupujúcich v súlade so zákonom, ale iniciovanie zmeny v platnej legislatíve,“ uvádza sa v reakcii. AOG je slovenská spoločnosť s ručením obmedzeným s jediným spoločníkom, ktorým je americká právnická osoba. Od začiatku svojho pôsobenia na Slovensku v roku 2006 investovala vyše 18 miliónov eur.

 

Gréckokatolícka Prešovská archieparchia a rímskokatolícka Košická arcidiecéza v spoločnom vyhlásení uviedli, že podporujú petíciu Nevŕtajte! Chceme žiť v zdravej krajine. "Aj v zmysle encykliky pápeža Františka Laudato si' sme vo svedomí povinní zaujať tento postoj. S obavami totiž sledujeme niektoré aktivity zahraničných firiem na severovýchode Slovenska, a preto týmto vyhlásením podporujeme ľudí, ktorí upozorňujú na riziká a nedostatky činností pri prieskume a ťažbe ropy a zemného plynu," uviedli vo svojom vyhlásení rímskokatolícky košický arcibiskup a metropolita Bernard Bober a gréckokatolícky prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak, ktorý je zároveň predsedom Environmentálnej subkomisie Konferencie biskupov Slovenska.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona