Spoločnosť Alpine Oil and Gas obnoví práce na prieskumnom vrte ložiska ropy a zemného plynu

NETKY.SK • 9 November 2016, 18:24 • 2 min
Spoločnosť Alpine Oil and Gas obnoví práce na prieskumnom vrte ložiska ropy a zemného plynu

SMILNO - Spoločnosť Alpine Oil and Gas, s. r. o. (AOG) obnoví v najbližších dňoch práce na prvom skúšobnom vrte v obci Smilno (okres Bardejov). Ako uviedol mediálny zástupca spoločnosti Vladimír Miškovčík, deje sa tak v súlade s platným predĺžením licencií na prieskum. AOG práce na prieskumnom vrte ložiska ropy a zemného plynu na území obce dočasne pozastavila v júni tohto roka. Dôvodom bol spor o prístupovú cestu k vrtu, ktorú blokovali obyvatelia a aktivisti.

slovakia

left justify in out

Prieskumný vrt Smilno je zameraný na overenie prítomnosti ložiska zemného plynu. Celý proces prípravných vŕtacích prác a následných čerpacích skúšok by mal trvať približne dva mesiace. Po získaní potrebných údajov sa spoločnosť AOG rozhodne, či má záujem o ťažbu v lokalite, čo by vyústilo do procesu žiadosti o ťažobné rozhodnutie.

 

"V prípade, že bude vrt úspešný, bude plyn z vrtu v budúcnosti transportovaný do miestnej distribučnej siete plynu, čo zníži potrebu dovozu plynu zo zahraničia," uviedol Miškovčík. Dodal, že ak sa ukáže, že vrt nemá dostatočný potenciál, bude bezpečne a trvalo uzavretý a celé technické vybavenie bude odstránené. "Vrtné pracovisko bude následne uvedené do pôvodného stavu,“ dodal.


Spoločnosť vyznačila a ohradila pracovnú plochu dočasným oplotením z pletiva s cieľom ochrany a bezpečnosti pracovníkov, ale aj obyvateľov obce a náhodných okoloidúcich. „Vyznačenie a ohradenie pracovného miesta je plne v súlade s platnou legislatívou,“ uvádza spoločnosť v stanovisku. Dodáva, že pozemok, na ktorom sa prípravné a vŕtacie práce realizujú, má AOG v legálnom prenájme a taktiež plánuje využívať verejnú prístupovú cestu k týmto pozemkom.


Spoločnosť AOG získala licencie na prieskumné územia v katastrálnom území obcí Smilno, Krivá Oľka (okres Medzilaborce) a Ruská Poruba (okres Humenné) v roku 2006. Odvtedy zaplatila približne 3,8 milióna eur, pričom zatiaľ nevyťažila žiadnu ropu ani zemný plyn. Polovica z týchto poplatkov putovala priamo dotknutým obciam. V prípade úspechu prieskumných aktivít zaplatí spoločnosť do štátneho rozpočtu, ako aj do rozpočtov obcí vo forme poplatkov za dobývacie územie, daní z ťažby a daní právnických osôb ďalšiu, podstatne vyššiu sumu.

 

"Okrem poplatkov za prieskumné územia by obce získali aj poplatok za dobývací priestor a štyri percentá z hodnoty vyťaženého nerastu,“ dodal Miškovčík. Voči prieskumu protestujú obyvatelia dotknutých obcí. Okrem PSK a ZMOS-u vyjadrili nesúhlas s prácami aj viaceré združenia miest a obcí dotknutých regiónov a jednotlivé obecné samosprávy.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies