Spoločnosť Alpine Oil and Gas chce pokračovať v prieskumných vrtoch v obci Smilno

NETKY.SK • 9 November 2016, 22:07 • 2 min
Spoločnosť Alpine Oil and Gas chce pokračovať v prieskumných vrtoch v obci Smilno

SMILNO – Spoločnosť Alpine Oil and Gas (AOG), s.r.o., vydala dnes vyhlásenie, že v súlade s platným predĺžením licencií na prieskum sa pripravuje v najbližších dňoch obnoviť práce na prvom skúšobnom vrte v obci Smilno v okrese Bardejov.

slovakia

left justify in out

Prípravné práce a následné vŕtanie v danej lokalite sú v súlade s platnými predpismi a zákonmi SR a mali by trvať približne dva mesiace, uvádza sa vo vyhlásení. Informovala o tom Andrea Bačová, ktorá má na starosti kontakt s médiami.

 

Prieskumný vrt Smilno je zameraný na overenie prítomnosti ložiska zemného plynu. V prípade, že bude vrt úspešný, bude plyn z vrtu v budúcnosti transportovaný do miestnej distribučnej siete plynu, čo zníži potrebu dovozu plynu zo zahraničia. Ak sa ukáže, že vrt nemá dostatočný potenciál, bude bezpečne a trvalo uzavretý a celé technické vybavenie bude odstránené. Vrtné pracovisko bude následne uvedené do pôvodného stavu.

 

V tomto období spoločnosť AOG vyznačila a ohradila pracovnú plochu dočasným oplotením z pletiva za účelom ochrany zdravia a zachovania bezpečnosti pracovníkov na mieste vrtu aj obyvateľov obce a náhodných okoloidúcich. Vyznačenie a ohradenie pracovného miesta je plne v súlade s platnou legislatívou.

 

Pozemok, na ktorom sa prípravné a vŕtacie práce realizujú, má AOG v legálnom prenájme a taktiež plánuje využívať verejnú prístupovú cestu k týmto pozemkom podľa platných predpisov a zákonov SR.

 

Celý proces prípravných prác, vŕtacích prác a následných čerpacích skúšok by mal trvať približne dva mesiace. Po získaní údajov z čerpacích skúšok sa spoločnosť AOG rozhodne, či má záujem o ťažbu v lokalite, čo by vyústilo do procesu žiadosti o ťažobné rozhodnutie.

 

Od roku 2006 spoločnosť Alpine Oil and Gas na poplatkoch za prieskumné územie na Slovensku doteraz zaplatila približne 3,8 milióna eur, pričom zatiaľ nevyťažila žiadnu ropu ani zemný plyn. Polovica z týchto poplatkov putovala priamo dotknutým obciam. V prípade úspechu prieskumných aktivít zaplatí spoločnosť do štátneho rozpočtu, ako aj do rozpočtov obcí vo forme poplatkov za dobývacie územie, daní z ťažby a daní právnických osôb ďalšiu, podstatne vyššiu sumu.

 

Okrem poplatkov za prieskumné územia by obce získali aj poplatok za dobývací priestor a 4 % z hodnoty vyťaženého nerastu.

 

Proti vrtom vznikla pred rokom petícia, záporné stanovisko voči aktivitám spoločnosti AOG prejavili niektorí aktivisti zameraní na ochranu životného prostredia a majitelia blízkych pozemkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona