Spoločné rokovania vlád ČR a SR o obrane majú vysokú podporu verejnosti

NETKY.SK • 16 Máj 2015, 11:23 • 2 min
Spoločné rokovania vlád ČR a SR o obrane majú vysokú podporu verejnosti

BRATISLAVA - Slováci podporujú, aby sa aj naďalej stretávali vlády SR a ČR a rokovali o bezpečnostnej spolupráci. Vyplýva z prieskumu spoločnosti Empirica, ktorý má TASR k dispozícii.

slovakia

left justify in out

"Viac ako tri štvrtiny občanov Slovenskej republiky starších ako 18 rokov by uvítali, keby obe krajiny na úrovni vlád koordinovali investície do ozbrojených síl a podporovali spoločné projekty v oblasti obranného vojenského priemyslu," uvádza v komentári Empirica.

 

Spoločné rokovania vlád ČR a SR o obrane majú viac ako 80-percentnú podporu u voličov Smeru-SD a vo vekovej kategórii 55 až 64 rokov. O niečo vyššiu podporu má aj názor, že ozbrojené sily SR a ČR by mali spolupracovať pri zabezpečovaní obrany oboch štátov.

 

Spolupráca je nateraz najviditeľnejšia v letectve. Jedným z výsledkov posledného spoločného rokovania vlád ČR a SR 12. mája vo Valticiach je, že ak by sa Slovensko rozhodlo využívať švédske stíhačky Gripen, česká strana ponúka servisné a výcvikové kapacity. "Sme eventuálne pripravení ponúknuť servisné a výcvikové kapacity a domnievame sa, že by tu mohla existovať zaujímavá synergia," uviedol český premiér Bohuslav Sobotka s tým, že česká strana nechce zasahovať do rozhodnutí Slovenska v oblasti zabezpečenia nadzvukových lietadiel. Slovenská vláda už v marci oficiálne poverila ministra obrany Martina Glváča, aby začal rokovania so Švédskom o prenájme letových hodín na stíhačky Gripen. Česi si už od švédskej strany lietadlá prenajímajú.

 

Česko a Slovensko spolupracujú aj na spoločnom projekte ochrany vzdušného priestoru. Ide o projekt "spoločné nebo". Dohoda bola výsledkom zasadnutia vlád oboch krajín v apríli 2014 v Skalici.

 

Prieskum realizovala a vyhodnotila spoločnosť Empirica na vzorke 1008 občanov SR starších ako 18 rokov. Zber dát v období od 26. februára do 3. marca 2015 vykonala agentúra Focus, Centrum pre sociálnu a marketingovú analýzu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies