Spoločná colná poštová operácia EÚ odhalila v marci vyše 70-tisíc alzifikátov

NETKY.SK • 7 Júl 2014, 14:27 • 2 min
Spoločná colná poštová operácia EÚ odhalila v marci vyše 70-tisíc alzifikátov

BRUSEL - Viac než 70.000 falzifikátov výrobkov bolo zabavených počas spoločnej colnej operácie krajín EÚ s označením "Ermis".

slovakia

left justify in out

Operácia sa zamerala na poštové a kuriérske služby v snahe identifikovať falošné výrobky dodávané prostredníctvom malých zásielok.
     

Operácia Ermis bola realizovaná pod dohľadom Gréckej colnej správy a Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF), pričom sa na nej podieľali colní experti z Európskej komisie, členských štátov EÚ ale aj z Čiernej Hory, Macedónska, Srbska a Turecka. Komisia dnes oficiálne zverejnila výsledky tejto medzinárodnej operácie.
     

Eurokomisár zodpovedný za clá a boj proti podvodom Algirdas Šemeta zdôraznil, že úspech operácie ERMIS opätovne poukázal na pridanú hodnotu európskej spolupráce v boji proti spoločným rizikám.
     

"Falšovaný tovar predstavuje pre našich zákazníkov riziko a naše podniky stavia do nevýhody. Silná spolupráca, efektívna výmena informácií a účinné cielené akcie, zahŕňajúce všetky orgány presadzovania práva, sú nevyhnutné pre to, aby sme dokázali čeliť tým, ktorí ku nám pašujú falošný tovar," uviedol Šemeta.
     

Spoločná colná operácia ERMIS bola realizovaná v priebehu marca 2014. Colné orgány vykonali dôraznejšie kontroly a intenzívnejšiu výmenu informácií o poštových balíkoch prichádzajúcich do EÚ z tretích krajín. V priebehu operácie bolo zabavených viac ako 70.000 falšovaných položiek tovarov 634 rôznych veľkostí. 
     

Zabavený tovar obsahoval napríklad nepravé mobilné telefóny, slnečné okuliare, náhradné diely pre malé motorové vozidlá, ale aj lieky či farmaceutické výrobky. Väčšina zhabaného tovaru pochádzala z krajín Ďalekého východu.
     

Falšované výrobky môžu predstavovať riziko pre spotrebiteľov v EÚ, lebo nespĺňajú právne predpisy bezpečnosti a ochrany zdravia. Na druhej strane dovoz falšovaného tovaru podkopáva zákonný obchod.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies