Spolkové krajiny Nemecka vyzvali Merkelovú, aby ich zahrnula do rokovaní o brexite

NETKY.SK • 31 Marec 2017, 14:34 • 2 min
Spolkové krajiny Nemecka vyzvali Merkelovú, aby ich zahrnula do rokovaní o brexite

BERLÍN - Šestnásť spolkových krajín Nemecka vyzvalo dnes vládu kancelárky Angely Merkelovej, aby ich zahrnula do rokovaní o vystúpení Británie z Európskej únie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Spolková rada (Bundesrat) zložená zo zástupcov spolkových krajín v zverejnenej deklarácii adresovanej vláde uviedla, že tzv. brexit priamo ovplyvní jednotlivé spolkové krajiny vo vyše 30 sektoroch, ako je vzdelávanie, veda, akademický výskum, financie či obchod.

 

Deklarácia kritizuje vládu v Berlíne za to, že z prvých rokovaní o brexite spolkové krajiny úplne vynechala.

 

Podľa nemeckej ústavy Berlín vytvára väčšinu zákonov, ale ich uplatnenie ponecháva na spolkových krajinách. Spolková rada je vplyvným orgánom ich zástupcov, ktorí musia schváliť väčšinu dôležitej legislatívy.

 

Správa z Nemecka prišla dva dni na to, ako britská premiérka Theresa Mayová oficiálne oznámila Európskej rade odchod Británie uplatnením príslušného článku zmluvy o Európskej únii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies