Spojenými štátmi podporované sily dobyli historické centrum Rakky

NETKY.SK • 1 September 2017, 18:34 • 2 min
Spojenými štátmi podporované sily dobyli historické centrum Rakky

BEJRÚT - Spojenými štátmi podporované Sýrske demokratické sily (SDF) dobyli historické centrum mesta Rakka, ktoré je baštou teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Hovorca SDF uviedol, že jednotky tohto vojenského zoskupenia "oslobodili" Staré mesto Rakky, ako aj ďalšiu štvrť al-Dirija.

 

"Toto víťazstvo je darom nášmu ľudu. Najväčším darom bude ale úplné oslobodenie mesta Rakka," uvádza sa vo vyhlásení hovorcu.

 

Po dobytí Starého mesta sa jednotky SDF dostali do bezprostrednej blízkosti hlavných základní IS v centre Rakky.

 

Jednotky SDF, združujúce prevažne kurdské a arabské, ale aj asýrske, arménske a turkménske milície, spustili operáciu zameranú na dobytie provincie Rakka vlani v novembri. Boj o mesto sa začal 6. júna a podľa dostupných informácií už vstupuje do záverečnej fázy.

 

Bojovníkom z SDF poskytuje vzdušnú podporu medzinárodná koalícia pod vedením USA.

 

Džihádisti z Islamského štátu sa Rakky, metropoly rovnomennej sýrskej provincie, zmocnili v roku 2014 a vyhlásili ho za hlavné mesto svojho samozvaného kalifátu. Rakka sa nachádza len zhruba 90 kilometrov od tureckých hraníc.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies