Spojenie Černobyľskej elektrárne a ukrajinského regulátora sa obnovilo

NETKY.SK • 20 Apríl 2022, 06:11 • 2 min
Spojenie Černobyľskej elektrárne a ukrajinského regulátora sa obnovilo

KYJEV – Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) oznámila, že bola informovaná o tom, že „priame spojenia“ medzi černobyľskou atómovou elektrárňou a Štátnou inšpekciou jadrového dozoru Ukrajiny (SNRIU) boli v utorok večer obnovené. V tlačovom vyhlásení to uviedol generálny riaditeľ MAAE Rafael Mariano Grossi, na ktorého sa odvolala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

MAAE pripomenula, že priamy telefonický kontakt medzi vyradenou černobyľskou elektrárňou a ukrajinským regulačným úradom SNRIU sa stratil na „viac ako mesiac“ v čase, keď bola pod kontrolou ruských síl.

 

„Jednoznačne to nebolo udržateľné riešenie a skutočnosť, že regulátor môže teraz v prípade, že je to potrebné, kontaktovať priamo elektráreň, je veľmi dobrou správou,“ uviedol Grossi.

 

img

 

Ruské sily sa zmocnili černobyľskej elektrárne, ktorá sa v roku 1986 stala dejiskom najhoršej jadrovej katastrofy na svete, krátko po tom, ako 24. februára spustili inváziu na Ukrajinu a stiahli sa až po piatich týždňoch 31. marca. Ukrajina 10. marca informovala MAAE, sídliacu vo Viedni o tom, že stratila kontakt so SNRIU a ukrajinský regulátor dostáva informácie prostredníctvom vysokého manažmentu elektrárne, ktorý nie je prítomný priamo na mieste.

 

Grossi plánuje v apríli viesť bezpečnostnú misiu do Černobyľskej elektrárne, ktorej cieľom je preveriť a skontrolovať jadrovú bezpečnosť a rádiologickú situáciu a tiež doručiť vybavenie a opraviť diaľkové bezpečnostné monitorovacie systémy MAAE.

 

Možno vás zaujme: Ruské sily opúšťajú Černobyľ



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona