Spojeneckým silám sa nedarí znížiť počet a silu militantov Talibanu

NETKY.SK • 7 Január 2011, 12:43 • 2 min
Spojeneckým silám sa nedarí znížiť počet a silu militantov Talibanu

Spojeneckým silám sa nedarí znížiť počet a silu militantov Talibanu

slovakia

left justify in out

Aj napriek enormnej snahe sa spojeneckým silám pod vedením NATO a USA nepodarilo počas uplynulého roku znížiť silu a počet militantov zoskupených v hnutí Taliban. V piatok o tom informovala agentúra Associated Press s odvolaním sa na nemenovaných vojenských a diplomatických predstaviteľov NATO.
      Podľa interných odhadov NATO je v Afganistane aktívnych približne 25.000 povstalcov. Z údajov vplýva, že počet talibov sa v porovnaní s údajmi spred roka nezmenil, a to aj napriek vyslaniu dodatočných 40.000 spojeneckých vojakov a spusteniu intenzívnej akcie spojeneckých vojsk, ktorej cieľom je prevzatie kontroly nad provinciou Helmand a okolím mesta Kandahár na juhu Afganistanu.
      Oficiálne údaje o počte militantov Pentagón nezverejňuje. Podľa civilných zdrojov sa však počet vzbúrencov zvýšil z 500 v roku 1993 na súčasných 25.000. Proti nim stojí približne 140.000 vojakov pôsobiacich v rámci medzinárodnej misie ISAF a ďalších 200.000 členov afganských bezpečnostných zložiek.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies