Spojené štáty majú záujem pokračovať v dobrej spolupráci so SR

NETKY.SK • 18 August 2010, 13:33 • 2 min
Spojené štáty majú záujem pokračovať v dobrej spolupráci so SR

Spojené štáty majú záujem pokračovať v dobrej spolupráci so SR

slovakia

left justify in out

Spojené štáty americké majú záujem pokračovať v dobrej spolupráci so Slovenskom. "Doterajšia skúsenosť zo vzájomnej spolupráce vo vojenskej oblasti v Iraku a v Afganistane to len potvrdzuje," uviedol dnes nový mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec na Slovensku Theodore Sedgwick pri príležitosti odovzdania poverovacích listín slovenskému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi v Prezidentskom paláci v Bratislave.
      "Naše názory v oblasti bezpečnostnej politiky a pokračovania v boji za mier vo svete sú aj z pozície nášho členstva v NATO jednoznačne blízke," povedal Gašparovič a dodal, "že aj z historického hľadiska má Slovensko s USA blízky vzťah i vďaka množstvu slovenských imigrantov, ktorí sa usadili v Spojených štátoch amerických". Slovenská hlava štátu zároveň požiadala ambasádora, aby tlmočil jeho pozvanie pre prezidenta Baracka Obamu na oficiálnu návštevu Slovenskej republiky.
      Sedgwick na stretnutí vyjadril potešenie, že prezident Gašparovič aj minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda majú z minulosti dobrú spoluprácu a množstvo kontaktov s prezidentmi USA a s najvyššími predstaviteľmi krajiny. "Verím, že táto spolupráca bude pokračovať," vyhlásil na stretnutí veľvyslanec USA.
      Zdôraznil, že jeho cieľom bude, okrem obhajoby záujmov USA, aj obhajovanie pozícií Slovenskej republiky v USA. Pripomenul, že pred cestou na Slovensko sa v Spojených štátoch stretol aj s veľvyslancom SR a predstaviteľmi Kongresu, ktorí sú slovenského pôvodu. Podľa Theodora Sedgwicka je potrebné pokračovať v úzkej ekonomickej spolupráci v oblasti vedy, výskumu a informačných technológií. Slovenská hlava štátu potvrdila záujem o takúto spoluprácu.
      V rozhovore Gašparovič ďalej vyjadril potešenie, že Veľvyslanectvo USA už má v Bratislave svojho nového veľvyslanca a že našu bilaterálnu spoluprácu so Spojenými štátmi americkými môžeme rozvíjať naplno. "Keďže Slovensko je členom EÚ a NATO a iných nadnárodných inštitúcií, som presvedčený, že budeme veľmi často diskutovať o témach medzinárodnej politiky, bezpečnosti a mieru vo svete," povedal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies