Spojené štáty budú mať výbornú úrodu pšenice, nahradia straty Ruska

NETKY.SK • 13 August 2010, 07:41 • 2 min
Spojené štáty budú mať výbornú úrodu pšenice, nahradia straty Ruska

Spojené štáty budú mať výbornú úrodu pšenice, nahradia straty Ruska

slovakia

left justify in out

img

Spojené štáty budú mať tento rok vynikajúcu úrodu pšenice. Podľa najnovších odhadov dosiahne vyše 2,250 miliardy bušelov (bušel pšenice = 27,21 kg). Preto budú USA schopné pokryť akýkoľvek výpadok, ktorý vznikne tento rok na globálnom trhu s ňou v dôsledku sucha v Rusku a na Ukrajine, alebo záplav v Ázii.
      Vďaka americkej úrode sa svetové zásoby pšenice v porovnaní s jej nízkym stavom v krízovom agrárnom roku 2007/2008 zvýšia asi o 40 %.
      Washington sa chce stať znovu veľkým vývozcom plodiny do Egypta a vytlačiť tak z jeho trhu Rusko. Americký minister poľnohospodárstva Tom Vilsack uviedol, že Spojené štáty svoju príležitosť využijú.
      Francúzski analytici zo Strategie Grains dnes uviedli, že sa na väčší vývoz pšenice, než pôvodne plánovala, pripravuje aj EÚ. V agrárnom roku 2010/2011 jej chce vyviezť asi 18,7 milióna ton (t), o tri milióny t viac, než bol jej zámer v júli. V uplynulom agrárnom roku bol jej export z EÚ 18,8 milióna t.
      USA zvyšujú odhad vývozu svojej pšenice o 6 miliónov t na 33,6 milióna t. Tento výsledok by mal byť o 9,7 milióna t lepší, než v uplynulom agrárnom roku.
      Rusko vyvezie asi len 2,1 milióna t pšenice, kým v júli kalkulovalo s jej vývozom 16,4 milióna t.
      Monzúnové dažde zničili v Pakistane polia s úrodou asi 500.000 t pšenice. Krajina je jej tretím najväčším producentom v Ázii. Ministerstvo výživy dokonca oficiálne uvádza stratu asi 600.000 t pšenice. Časť z nej zničili dažde a časť poškodili záplavové vody, ktoré prenikli do sýpok.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona