Spojené štáty žiadajú po útokoch svojich moslimov, aby bojovali proti extrémizmu

NETKY.SK • 8 December 2015, 11:02 • 2 min
Spojené štáty žiadajú po útokoch svojich moslimov, aby bojovali proti extrémizmu

WASHINGTON - Americkí predstavitelia, čeliac novej fáze terorizmu, ako to nazval prezident Barack Obama, vyzvali v pondelok tamojších moslimov, aby bojovali dôraznejšie proti extrémistickej ideológii.

slovakia

left justify in out

Agentúra Reuters uvádza, že Obamova vláda obhajovala amerických moslimov po nedávnych útokoch v Paríži a Kalifornii, ako aj po poburujúcich slovných vyjadreniach, ktoré nasledovali, súbežne však adresovala islamským komunitám prosbu o pomoc.


Keď republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump v pondelok navrhol, aby USA zakázali vstup všetkým moslimom do krajiny, minister vnútornej bezpečnosti Jeh Johnson bol solidárny s imámom a zástupcami ďalších vierovyznaní, s ktorými sa stretol v islamskom centre v severnej Virgínii. Johnson vyzval Američanov, aby nehanili moslimov a nehádzali "sieť podozrenia" na celú moslimskú obec.


Súčasne sa však obrátil na moslimské komunity: "Teroristické organizácie v zámorí si vzali za cieľ vaše komunity. Chcú zatiahnuť vašu mládež do priepasti násilného extrémizmu. Pomôžte nám pomôcť vám zastaviť to." Po útokoch v Paríži a kalifornskom San Bernardine americké orgány čoraz jasnejšie vyzývajú moslimov, aby pomohli pri hliadkovaní vo vlastných radoch.


Tri dni po parížskych útokoch Obama na summite skupiny G20 v tureckej Antalyi vyzval moslimov, aby si položili otázku, prečo sa v ich radoch zakoreňujú extrémistické ideológie, a chránili pred nimi svoje deti. Musia ich chrániť pred myšlienkou, že náboženstvo môže ospravedlniť zabíjanie.


K tejto téme sa Obama vrátil aj v nedeľňajšom príhovore, v ktorom hovoril o boji proti terorizmu. Hovorca Bieleho domu Josh Earnest v pondelok povedal, že moslimovia budú musieť začať dôraznejšie vystupovať proti radikalizácii vo svojich radoch.


"Chceli by sme, aby vedúci predstavitelia moslimskej komunity povstali a rozhodne odsúdili tieto nenávistné, radikalizujúce posolstvá... extrémistických organizácií," povedal na tlačovom brífingu.


Vedúci predstavitelia islamského centra All Dulles Area Muslim Society na stretnutí s Johnsonom argumentovali, že od teroristických útokov z 11. septembra 2001 robia, čo môžu. Podľa ich slov ľudia, ktorí sa radikalizujú, navštevujú normálne mešity a angažujú sa v komunite, s ktorou splývajú.


Imám tohto centra, Mohamed Magid, povedal, že jeho členovia sa pokúsia vo vyššej miere pomáhať rodičom pri udržiavaní detí mimo vplyvu extrémistickej ideológie na internete. "Je to otvorená vojna... Nebojíme sa Islamského štátu. A nebudeme sa pred ním skrývať," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies