Spojené štáty zasiahli voči hackerskému internetovému fóru Darkode

NETKY.SK • 15 Júl 2015, 18:40 • 2 min
Spojené štáty zasiahli voči hackerskému internetovému fóru Darkode

WASHINGTON - Americké úrady v spolupráci so zahraničnými partnermi zasiahli voči medzinárodnému hackerskému fóru Darkode, vyradili ho z prevádzky a vzniesli obvinenia voči 12 osobám spojeným s touto stránkou.

slovakia

left justify in out

Podľa amerického prokurátora Davida Hicktona bol Darkode "osím hniezdom", okolo ktorého sa sústreďovali kriminálni hackeri z celého sveta. 
"Spomedzi približne 800 zločineckých internetových fór predstavoval Darkode jednu z najväčších hrozieb pre integritu počítačových dát v USA," vyhlásil prokurátor. 


Vyšetrovanie celého prípadu viedli americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a prokuratúra v Pittsburghu. Podieľali sa na ňom aj orgány Europolu a ďalších 19 krajín sveta, prevažne v Európe a Latinskej Amerike, ale aj v Izraeli, Nigérii a Austrálii. 


Podľa amerických úradov išlo o doposiaľ najväčšiu koordinovanú medzinárodnú operáciu zameranú voči internetovému fóru, okolo ktorého sa sústreďovali kyberzločinci.

 
Celkovo je z trestnej činnosti podozrivých viac ako 70 osôb. Voči niektorým vzniesli obvinenia, zatiaľ čo iní sa museli podrobiť domovým prehliadkam. V rámci Európy zásahy prebehli v Británii, Bosne, Chorvátsku, na Cypre, v Dánsku, Fínsku, Nemecku, Lotyšsku, Macedónsku, Rumunsku, Srbsku a Švédsku. Obvineniam zatiaľ čelia občania USA, Slovinska, Španielska a Pakistanu. 


Stránka darkode.com mala 250 až 300 aktívnych členov, ktorí na nej obchodovali s ukradnutými osobnými údajmi a databázami, rôznym škodlivým softvérom a ďalšími hackerskými produktmi využívanými na útoky voči počítačovým systémom, počítačom a mobilným telefónom. Prístup na túto dobre utajovanú lokalitu mali len vopred preverení hackeri, ktorých odporučil niekto z aktuálnych členov. 


Na stránke sa ponúkali odcudzené osobné údaje desaťtisícov amerických občanov, ako aj zhruba 20 miliónov emailov a užívateľských mien, ktoré sa dali zneužiť na útoky, krádeže identity alebo iné podvodné techniky. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies