Spojené štáty zakúpili Ukrajine pokročilý raketový systém

NETKY.SK • 27 Jún 2022, 08:33 • 2 min
Spojené štáty zakúpili Ukrajine pokročilý raketový systém

WASHINGTON – Spojené štáty plánujú tento týždeň oznámiť, že zakúpili pre Ukrajinu pokročilý systém protiraketovej obrany zem-vzduch stredného až dlhého doletu. Pre televíziu CNN to v nedeľu povedal zdroj oboznámený so záležitosťou.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Joe Biden, ktorý je v Nemecku na summite skupiny G7 zameranom najmä na Ukrajinu, nedávno oznámil, že Spojené štáty poskytnú Kyjevu „pokročilejšie raketové systémy a muníciu“. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa lídrom G7 virtuálne prihovorí v pondelok. V reakcii na žiadosti ukrajinských síl by USA mohli tento týždeň oznámiť aj inú vojenskú pomoc vrátane ďalšej delostreleckej munície a radarov.

 

 

Ukrajinskí predstavitelia žiadajú systém protiraketovej obrany známy ako NASAMS, ktorý môže zasiahnuť ciele do vzdialenosti vyše 160 kilometrov, hoci ukrajinské sily budú zrejme potrebovať výcvik na jeho používanie, uviedol zdroj CNN. Washington neustále oznamuje ďalšiu bezpečnostnú pomoc Ukrajine. Počas júna jej Bidenova vláda schválila podporu za miliardu dolárov zahŕňajúcu húfnice, strelivo a systémy pobrežnej obrany. Neskôr uviedla, že Ukrajine dodá vojenskú pomoc za ďalších 450 miliónov dolárov vrátane salvových raketometov a delostreleckej munície.

 

img

 

USA podľa CNN predpokladajú dlhú a vyčerpávajúcu vojnu na východe Ukrajiny s veľkými stratami na oboch stranách. Americkí predstavitelia sa domnievajú, že ruské sily tam plánujú zachovať intenzívne delostrelecké a raketové útoky so zámerom postupne oslabiť ukrajinské sily i odhodlanie NATO podporovať Ukrajinu. Ukrajinská armáda rýchlo míňa muníciu zo sovietskej éry, ktorá je vhodná pre staršie systémy, a západné vlády stoja pred ťažkým rozhodnutím, či chcú pokračovať vo zvyšovaní svojej pomoci tejto krajine, čo už samotný Biden prisľúbil, uviedla CNN.

 

 

Možno vás zaujme: Zelenskyj varuje obyvateľov Bieloruska

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies