Spojené štáty vyhostili venezuelského chargé d'affaires vo Washingtone a ďalších dvoch diplomatov

NETKY.SK • 2 Október 2013, 08:23 • 2 min
Spojené štáty vyhostili venezuelského chargé d'affaires vo Washingtone a ďalších dvoch diplomatov

CARACAS - Spojené štáty vyhostili venezuelského chargé d'affaires vo Washingtone a ďalších dvoch diplomatov po tom, ako pristúpila k rovnakému kroku vláda v Caracase.

slovakia

left justify in out

V utorok večer o tom informovali obe krajiny, ktorých vzťahy sú dlhodobo narušené. Venezuelský prezident Nicolás Maduro ešte v pondelok nariadil vyhostenie najvyššej americkej diplomatky v krajine Kelly Keiderlingovej, keďže sa podľa neho spoločne s dvoma kolegami stretávala s tamojšou "krajnou pravicou", čo je výraz používaný venezuelskou vládou na označenie opozície. Tú Američania údajne financovali a "podnecovali k sabotovaniu elektrizačnej sústavy a hospodárstva". Venezuelské ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že diplomati vyhostení Washingtonom sa na rozdiel od amerických partnerov s opozíciou nestretávali a odvetný krok preto považuje za neodôvodnený.

Americký rezort zahraničia potvrdil, že venezuelský chargé d'affaires Calixto Ortega Ríos a ďalší dvaja diplomati v pondelok dostali 48-hodinovú lehotu na opustenie Spojených štátov. Podľa nemenovaného predstaviteľa je "poľutovaniahodné, že venezuelská vláda sa opäť rozhodla vyhostiť amerických diplomatických predstaviteľov na základe nepodložených obvinení, čo si vyžaduje reciproký krok". 

Maduro ešte v júli potvrdil, že Caracas končí so snahou o zlepšenie vzťahov s USA. Stalo sa tak iba dva mesiace po tom, ako Venezuela deklarovala záujem normalizovať svoje vzťahy so Spojenými štátmi vrátane obnovenia diplomatických stykov. Washington a Caracas majú totiž dlhodobo napäté vzťahy, ktoré sa zhoršili po nástupe Huga Cháveza k moci v roku 1999. Ten viackrát obvinil USA z organizovania sprisahaní s cieľom zvrhnúť jeho vládu. Spojené štáty a Venezuela dokonca v roku 2010 prerušili diplomatické vzťahy a stiahli svojich veľvyslancov z hlavných miest. Venezuela, ktorá vlastní najväčšie zásoby ropy na svete, napriek nezhodám posiela do USA 900-tisíc barelov čierneho zlata denne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies