Spojené štáty vrátili Španielsku Kolumbov list

NETKY.SK • 8 Jún 2018, 08:55 • 2 min
Spojené štáty vrátili Španielsku Kolumbov list

WASHINGTON - Päťstoročný list Krištofa Kolumba, v ktorom opisuje svoje objavy v Amerike, sa v stredu vrátil do Španielska po tom, ako bol pred rokmi odcudzený z Národnej knižnice Katalánska (BC) v Barcelone.

slovakia

left justify in out

List odovzdal španielskym činiteľom vo Washingtone americký federálny prokurátor David Weiss po siedmich rokoch vyšetrovania, ktoré sa začalo v roku 2011, keď americký Imigračný a colný úrad (ICE) dostal tip, že niekoľko originálnych duplikátov tohto listu z 15. storočia odcudzili z európskych knižníc a nahradili falzifikátmi.

 

Zistilo sa, že ukradnutý list predali v novembri 2005 za 600-tisíc eur a opätovne v júni 2011 za 900-tisíc eur. Prokuratúra v americkom štáte Delaware vydala príkaz na domovú prehliadku so zámerom získať list od osoby, ktorá ho vlastnila, hoci nie je známe, ako úrady odhalili identitu tohto človeka.

 

Analýza potvrdila, že predmetný dokument je bezpochyby odcudzeným originálom. List odovzdali do rúk španielskeho veľvyslanca v Spojených štátoch Pedra Morenésa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies