Spojené štáty vrátili líbyjskej vláde ukradnutý ropný tanker

NETKY.SK • 22 Marec 2014, 17:21 • 2 min
Spojené štáty vrátili líbyjskej vláde ukradnutý ropný tanker

TRIPOLIS - Predstavitelia vojnového námorníctva USA vrátili dnes líbyjskej vláde povstalcami ukradnutý ropný tanker, ktorého sa zmocnilo americké komando.

slovakia

left justify in out

Odovzdanie tankera Morning Glory naplneného nespracovanou ropou prebehlo na základe dohody oboch strán v medzinárodných vodách, neďaleko pobrežných vôd Líbye. Loď má ešte dnes zakotviť v prístave Záwíja neďaleko Tripolisu. 
     

Na palubu plavidla vstúpili príslušníci líbyjského námorníctva, prevzali nad ním kontrolu a zatkli jeho 21-člennú posádku a trojicu občanov Líbye podozrivých z únosu lode. 
     

Tanker s nákladom ukradnutej ropy plávajúci pod severokórejskou vlajkou unikol začiatkom marca z líbyjského prístavu as-Sidr s ozbrojenými mužmi pri kormidle.
     

Východolíbyjskí povstalci, požadujúci väčšiu samosprávu a prerozdelenie ropného bohatstva, sa týmto spôsobom pokúsili exportovať ropu nezávisle od ústrednej vlády v Tripolise. 
     

To im však prekazili Spojené štáty: 16. marca krátko po vyplávaní z cyperského prístavu plavidlo bez jediného výstrelu obsadilo komando amerických špeciálnych jednotiek Navy SEALs.
     

Aféra s tankerom podľa agentúry AP zdôraznila slabosť centrálnej vlády v Tripolise, ktorá sa usiluje obnoviť poriadok v krajine po skončení krvavej občianskej vojny z roku 2011. Skutočnosť, že tanker dokázal uniknúť vojenskému námorníctvu, viedla k pádu líbyjského premiéra Alího Zídána. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona