Spojené štáty varovali Burundi pred sankciami

NETKY.SK • 9 Máj 2015, 07:50 • 2 min
Spojené štáty varovali Burundi pred sankciami

NEW YORK - Spojené štáty sú pripravené uvaliť sankcie na každého, kto plánuje alebo je zapletený do násilností v stredoafrickom štáte Burundi, kde sa konajú protesty proti plánu prezidenta uchádzať sa o tretie funkčné obdobie. Vyhlásila to dnes veľvyslankyňa USA pri OSN Samantha Powerová.

slovakia

left justify in out

Po schôdzke Bezpečnostnej rady OSN vyjadrila znepokojenie nad správami o distribúcii zbraní milíciám, ktoré podporujú burundského prezidenta Pierra Nkurunzizu. Tieto správy označila za dôveryhodné. "Spojené štáty dôkladne sledujú situáciu. Sme pripravení prijať cielené opatrenia vrátane zákazu víz alebo sankcií proti tým, ktorí plánujú alebo sa zúčastňujú na šíriacom sa násilí, ktorého sa všetci obávame," citovala Powerovú agentúra Reuters.

 

Nkurunziza v stredu vyhlásil, že v prípade opätovného zvolenia do úradu to bude jeho posledné funkčné obdobie. Jeho slová zazneli po tom, čo ústavný súd rozhodol, že sa môže uchádzať o tretie funkčné obdobie, pretože prvé sa nepočíta, keďže ho vtedy zvolili do funkcie poslanci parlamentu.

 

Prezidentské voľby sú v Burundi, kde od začiatku roka eskaluje politické napätie, naplánované na 26. júna; úrady sa obávajú, že nepokoje a násilie budú sprevádzať aj samotné hlasovanie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies