Spojené štáty sprísnili pravidlá vývozu tovaru do Ruska a Číny

NETKY.SK • 30 Jún 2020, 16:1 • 2 min
Spojené štáty sprísnili pravidlá vývozu tovaru do Ruska a Číny

Spojené štáty sprísnili pravidlá kontroly vývozu. Americká vláda obmedzila dodávky určitých kategórií tovaru a technológií do Ruska, ako aj do Číny a Venezuely. Informoval o tom spravodajsky portál RBC.

slovakia

left justify in out

Vývozná licencia

29. júna vstúpili do platnosti dve nové pravidlá Úradu priemyslu a bezpečnosti (BIS) ministerstva obchodu Spojených štátov.

 

Podľa prvého pravidla musia americkí vývozcovia získať osobitnú licenciu na export určitého tovaru do Ruska a Číny, aj keď sú určené na civilné použitie. Napríklad ložiská, polovodiče, počítače, radarové systémy a zariadenia na výrobu leteckých motorov.

 

img

 

Ak ministerstvo obchodu pochybuje o tom, kto bude konečným používateľom výrobku, môže odmietnuť udeliť vývozné povolenie.

 

Dôvodom je skutočnosť, že v krajinách, ako Čína alebo Rusko neexistuje jasné oddelenie civilného a vojenského sektora. Preto je pre dodávateľov často ťažké určiť, kto bude konečným spotrebiteľom produktu. Za týchto podmienok by mnohí vývozcovia radšej vôbec nepredávali tovar do Ruska, Číny a Venezuely.

 

Armáda nebude môcť kúpiť iPhone

Druhé pravidlo rozširuje definíciu "vojenského použitia" tovaru. Zahŕňa "každú osobu alebo organizáciu, ktorej akcie, alebo funkcie sú určené na podporu vojenského využitia".

 

img

 

To znamená, že dodávka amerického tovaru bude ťažká pre tých spotrebiteľov v Rusku, ktorí sú aspoň trochu spojení s vojenským sektorom alebo so službami štátnej bezpečnosti.

 

Zoznam výrobkov, ktoré sa zakázané dodávať koncovým vojenským používateľom, zahŕňa: generátory používané v jadrových elektrárňach, senzory a lasery, pohonné systémy, vybavenie pre námorné plavidlá.

 

Podľa blogu medzinárodnej právnickej firmy Pillsbury Winthrop Shaw Pittman bude doručenie iPhone alebo kópie systému Microsoft Windows vojenskému používateľovi v Rusku alebo Číne prakticky nemožné.

 

Zákaz vývozu technológií sa posilňuje

V auguste 2018 Spojené štáty zakázali dodávku amerického tovaru a technológií citlivých z pohľadu "národnej bezpečnosti" ruským štátnym podnikom. Medzi ne patria avionika, podvodné vozidlá, plynové turbíny.

 

img

 

Vo februári 2020 americké ministerstvo obchodu presunulo Rusko do kategórie krajín vzbudzujúcich obavy z hľadiska vývozu raketových a jadrových technológií.

 

Spojené štáty prestali vydávať licencie na vývoz  do Ruska materiálov, ktoré sa môžu použiť na výrobu chemických alebo biologických zbraní, technológií, ktoré sú nebezpečné z hľadiska šírenia jadrových zbraní, a raketových technológií.

 

Včera Európska únia predĺžila sankcie proti Rusku o šesť mesiacov. Terčom reštriktívnych opatrení je finančný, energetický a obranný sektor, ako aj tovary, ktoré môžu byť použité na civilné aj vojenské účely.

 

Tieto opatrenia sú súčasťou sankcií uvalených na Rusko po anexii Krymu v roku 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona