Spojené štáty sa začali vyhrážať sankciami celému svetu

NETKY.SK • 23 December 2017, 06:00 • 2 min
Spojené štáty sa začali vyhrážať sankciami celému svetu

WASHINGTON - USA sa pokúsili použiť verejné vydieranie, aby dosiahli priaznivé hlasovanie valného zhromaždenia OSN o stave Jeruzalemu pre seba. Ale nič im ne vyšlo, politiku USA vo štvrtok odsúdilo 128 krajín.

slovakia

left justify in out

Veľvyslankyňa Spojených štátov OSN Nikki Haley vyhlásila: "Amerika premiestni svoje veľvyslanectvo do Jeruzalema, lebo to považuje za správne rozhodnutie, a to aj chce americky národ. Žiadne hlasovanie v OSN to neovplyvní a nič na tom nezmení," citutuje TASS reč Haley, ktorá odznela ešte pred hlasovaním.


Diplomatka tiež zastrašovala publikum. Podľa jej slov, si štáty "zapamätajú tento deň a budú pozorne sledovať kto ako hlasuje" zvlášť, keď ich zase budú prosiť prispieť do rozpočtu OSN. Predtým USA zablokovali rovnaké uznesenie, vydané arabskými krajinami v bezpečnostnej rade OSN, ale v rámci valného zhromaždenia také právo veta Spojené štáty nemajú.

 

Svojim vyhlásením Haley jasne povedala, že Ameriku vôbec nezaujíma pozícia väčšiny krajín OSN a medzinárodná verejná mienka a právo sú pre Washington ničím, v tých prípadoch, keď sa odsudzuje politika samotného USA. Trump verejne ponížil svojich spojencov, keď sa v predvečer hlasovania vyhrážal prestať financovať krajiny, ktoré podržia v bezpečnostnej rade OSN rezolúciu, odsudzujúcu jeho nedávne rozhodnutie uznať Jeruzalem hlavným mestom Izraelu.

 

Turecko a Palestína okamžite odmietli vyhrážky Trumpa a Haley. Prezident Turecka Redžep Erdogan vyzval svetové spoločenstvo nepodliehať tlaku Ameriky. "Dnes Spojené štáty, ktoré sa nazývajú kolískou demokracie, sa snažia kúpiť hlasy iných krajín za svoje doláre," vyhlásil Erdogan .

 

Podľa slov ministra zahraničných vecí Palestíny Rijada aľ-Maliki, diplomati USA "robia ďalšiu chybu, keď rozširujú svoj slávny list s vyhrážkami na adresu krajín a na ich právo prijať suverénne rozhodnutie," informuje Al Jazeera. Arabské krajiny boli tiež pobúrené správaním USA a odporučili im "nekopať si jamu".

 

Zjavný tlak na rozhodnutie iných krajín Haley "zakryla" prosbou rešpektovať rozhodnutie Washingtonu. "My nežiadame aby iné krajiny premiestnili svoje veľvyslanectvá do Jeruzalema, aj keď si myslíme, že by to bolo vhodné. My vás len prosíme vážiť si naše riešenie," poznamenala Haley.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies