Spojené štáty prvýkrát za 45 rokov vyviezli viac ropy a palív než doviezli

NETKY.SK • 7 December 2018, 11:17 • 2 min
Spojené štáty prvýkrát za 45 rokov vyviezli viac ropy a palív než doviezli

WASHINGHTON - Spojené štáty vyviezli v minulom týždni viac ropy a pohonných látok než doviezli. Správu zverejnilo ministerstvo energetiky vo štvrtok (6. 12.), v deň, keď sa členské štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu stretli vo Viedni, aby rozhodli o obmedzení produkcie v budúcom roku a podporili tak ceny ropy.

slovakia

left justify in out

Po započítaní všetkého dovozu a vývozu ropy a ropných produktov, Spojené štáty zaznamenali v týždni do 30. novembra čistý vývoz na úrovni 211.000 barelov denne (1 barel = 159 litrov). Stalo sa tak prvýkrát od roku 1973, keď americké ministerstvo energetiky začalo príslušné údaje zverejňovať. Umožnil to rekordný objem vývozu ropy, ktorý za daný týždeň dosiahol viac než 3,2 milióna barelov denne.

 

img

Port Arthur ,Texas, USA

 

Spojené štáty patrili dlhé roky k významným dovozcom ropy, nie však vývozcom. Čiastočným dôvodom bol aj 40 rokov trvajúci zákaz vývozu ropy z USA, ktorý zrušila až administratíva Baracka Obamu koncom roka 2015.

V prvej fáze USA vyvážali najmä benzín a naftu, to sa ale zmenilo nástupom ťažby ropy z bridlicových ložísk. Práve rozmach tohto sektora umožnil zvýšiť produkciu ropy v USA na rekordných 11,7 milióna barelov denne.

Aj to je dôvod, prečo sa štáty OPEC snažia ťažbu najväčších producentov znížiť a stabilizovať zásoby komodity na trhu, a tým aj ceny ropy. Očakávalo sa, že OPEC rozhodne o znížení produkcie už počas prvého zasadnutia vo Viedni vo štvrtok 6. decembra, ropný kartel ale rozhodnutie odložil s tým, že je najskôr potrebné presvedčiť Rusko, ktoré je mimo OPEC, aby sa na redukcii produkcie podieľalo väčšou mierou, než samotná Moskva plánuje.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona