Biden a Zelenskyj rokovali: Spojené štáty plne podporili normandský formát riešenia konfliktu v Donbase

NETKY.SK • 2 September 2021, 10:45 • 2 min
Biden a Zelenskyj rokovali: Spojené štáty plne podporili normandský formát riešenia konfliktu v Donbase

WASHINGTON – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal na stretnutí s americkým prezidentom Joeom Bidenom, že chce diskutovať o Donbase, Kryme a bezpečnosti v čiernomorskom regióne, informuje novinársky fond Bieleho domu.

slovakia

left justify in out

Ako je uvedené v texte dokumentu, Spojené štáty plne podporujú normandský formát urovnania konfliktu na východe Ukrajiny podľa zásad medzinárodného práva. Toto je uvedené v spoločnom vyhlásení o americko-ukrajinskom strategickom partnerstve, ktoré bolo prijaté v stredu po rokovaniach prezidentov oboch krajín Joea Bidena a Volodymyra Zelenského vo Washingtone.

 

img

 

Možno vás zaujme: Ukrajinský prezident odletel do Spojených štátov. Žiada o pomoc pre situáciu na Donbase

 

Vo vyhlásení sa zároveň tvrdí, že Rusko je zodpovedné za pokračovanie konfliktu na Donbase. „Spoločne vyzývame Rusko, aby obnovilo svoj záväzok k prímeriu na východe Ukrajiny a aby sa skutočne zúčastnilo na úsilí o vyriešenie konfliktu s cieľom ukončiť vojnu.“

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na stretnutí so svojim americkým partnerom Joe Bidenom uviedol, že odovzdal jeho tímu zoznam 450 ukrajinských väzňov požiadal o pomoc pri ich prepustení.

 

Americká administratíva navyše vo vyhlásení potvrdzuje, že sa nechystá uznať znovuzjednotenie Krymu s Ruskom. Washington tiež zdôrazňuje, že podporuje formát Krymskej platformy, ktorý vyvinul Kyjev na implementáciu svojich nárokov na polostrov.

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril vďaku NATO za podporu svojej krajiny v povodiach Čierneho a Azovského mora, ale súčasne považuje úroveň podpory Ukrajiny zo strany Severoatlantickej aliancie za nedostatočnú. Nevysvetlil však, akú dodatočnú podporu od NATO očakáva. Zelenskyj zároveň opakovane uviedol, že Kyjev očakáva, že aliancia poskytne Ukrajine akčný plán členstva v NATO čo najskôr, ako aj skoré prijatie Ukrajiny za členský štát aliancie.

 

Ukrajinský prezident po rokovaní s prezidentom USA uviedol, že ho návšteva Washingtonu potešila, že od Bidena počul iba príjemné slová. Podľa Zelenského Biden zaznamenal pozemkové a justičné reformy, zmeny infraštruktúry. Výsledkom summitu bolo zverejnenie spoločného vyhlásenia, lídri sa zdržali komunikácie s tlačou.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies