Spojené štáty otvorili svoje veľvyslanectvo v Jeruzaleme

NETKY.SK • 14 Máj 2018, 16:43 • 2 min
Spojené štáty otvorili svoje veľvyslanectvo v Jeruzaleme

JERUZALEM - Spojené štáty americké otvorili v pondelok slávnostne svoje veľvyslanectvo v Jeruzaleme. Informovala o tom agentúra DPA. Hostí na slávnostnej ceremónii privítal americký veľvyslanec v Izraeli David Friedman. Medzi prítomnými boli aj poradcovia prezidenta USA Donalda Trumpa - Jared Kushner s manželkou Ivankou Trumpovou - a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

slovakia

left justify in out

Americký minister financií Steven Mnuchin spolu s Ivankou Trumpovou slávnostne odhalili tabuľu veľvyslanectva, čím sa americká ambasáda oficiálne presťahovala z Tel Avivu do Jeruzalema. "Vítame vás oficiálne a po prvý raz na veľvyslanectve Spojených štátov tu v Jeruzaleme, hlavnom meste Izraela," povedala Ivanka Trumpová, dcéra amerického prezidenta.

 

Proti otvoreniu amerického veľvyslanectva v Jeruzaleme protestovali v pondelok desaťtisíce Palestínčanov. Najmenej 41 z nich prišlo o život v dôsledku streľby izraelskej armády na hranici s pásmom Gazy. Ďalších 1700 osôb utrpelo zranenia, informovalo ministerstvo zdravotníctva v Gaze.

 

Podľa izraelskej armády boli traja Palestínčania zabití, keď sa snažili umiestniť pri pohraničnom plote výbušné zariadenie. Na protestoch sa zúčastnilo viac ako 35.000 Palestínčanov, uviedla armáda s tým, že demonštranti hádzali na vojakov zápalné bomby, kamene a iné predmety.

 

Izrael varoval obyvateľov pásma Gazy, aby sa počas plánovaných hromadných protestov nepribližovali k izraelským hraniciam, lebo tým môžu ohroziť svoje zdravie alebo život.

 

Od 30. marca, keď sa demonštrácie namierené proti pozemnej, vzdušnej a námornej blokáde pásma Gazy začali, prišlo o život už viac ako 90 ľudí, uviedla televízna stanica CNN s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva v Gaze.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies