Spojené štáty navrhli sankcie za odmietanie prímeria v Južnom Sudáne

NETKY.SK • 20 August 2015, 09:59 • 2 min
Spojené štáty navrhli sankcie za odmietanie prímeria v Južnom Sudáne

NEW YORK - Spojené štáty dali v Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov (BR OSN) kolovať návrh rezolúcie, ktorá by mala zaviesť zbrojné embargo a ďalšie sankcie voči Južnému Sudánu v prípade, že strany tamojšieho vnútorného konfliktu neuzavrú prímerie v stanovenej lehote.

slovakia

left justify in out

Agentúra DPA o tom dnes informovala s odvolaním sa na diplomatov OSN. Návrh uvaliť na Južný Sudán medzinárodné sankcie sa objavil po tom, ako juhosudánska vláda v pondelok odmietla podpísať pripravenú mierovú zmluvu s povstalcami.

 

Námestník britského veľvyslanca pri OSN Peter Wilson sa vyjadril, že Bezpečnostná rada by mala o rezolúcii hlasovať "čo najskôr", podľa novozélandského veľvyslanca Gerarda van Bohemena však môže trvať istý čas, kým sa na znení zhodnú všetci členovia.

 

V súvislosti s juhosudánskym konfliktom uplatňuje OSN v súčasnosti sankcie voči trom armádnym a trom povstaleckým veliteľom. Poradkyňa prezidenta Spojených štátov pre národnú bezpečnosť Susan Riceová v utorok vyhlásila, že návrh na ich rozšírenie nasleduje po tom, ako juhosudánsky prezident Salva Kiir "opäť raz premárnil príležitosť" nastoliť vo svojej krajine mier.

 

Boje v Južnom Sudáne vypukli koncom roka 2013 v dôsledku mocenského súboja medzi Kiirom a bývalým viceprezidentom Riekom Macharom. V najmladšom štáte sveta odvtedy zahynuli desaťtisíce ľudí a približne dva milióny museli opustiť svoje domovy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies