Spojené štáty evakuujú svojich občanov z lode Diamond Princess

NETKY.SK • 15 Február 2020, 9:55 • 2 min
Spojené štáty evakuujú svojich občanov z lode Diamond Princess

TOKIO - Spojené štáty v sobotu oznámili, že chystajú leteckú evakuáciu svojich občanov z výletnej lode Diamond Princess, ktorú v súvislosti so šírením koronavírusu umiestnili začiatkom februára do karantény v japonskom prístave Jokohama.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Koronavírus na palube Diamond Princess

Koronavírus, ktorý sa šíri z Číny, už diagnostikovali u 218 osôb nachádzajúcich sa na palube Diamond Princess. Na výletnej lodi je aj približne 380 Američanov, informovala agentúra AP.

Nový druh koronavírusu, ktorý sa šíri zo stredočínskej provincie Chu-pej, sa už na celom svete (vo vyše 25 krajinách) nakazilo viac ako 67.000 ľudí. V Číne podľa najnovšej bilancie evidujú už 66.492 nakazených, z ktorých 1523 ochoreniu podľahlo.

 

Evakuácia amerických občanov

Veľvyslanectvo USA v Tokiu v sobotu ráno avizovalo, že amerických občanov z plavidla Diamond Princess v nedeľu evakuujú charterovým letom naspäť do vlasti. Evakuanti budú po prílete na letecké základne v USA umiestnení do 14-dňovej karantény.

 

img

 

Ešte pred vstupom do lietadla budú musieť všetci evakuanti absolvovať lekársku prehliadku a na palubu budú vpustení len tí, u ktorých sa neprejavujú nijaké symptómy ochorenia, uviedla americká ambasáda.

 

Japonské úrady v piatok povolili, aby z lode odišla prvá skupina pasažierov, ktorí mali negatívny test na nový koronavírus. Išlo o 11 osôb vo veku nad 80 rokov, ktoré strávia zvyšok karanténnej doby vo vyčlenených zariadeniach na pevnine.

 

Pasažierov Diamond Princess japonské úrady vyzvali, aby sa zdržiavali vo svojich kabínach a na otvorenú palubu vychádzali iba na krátky čas, a to s rúškami na tvárach a s rukavicami. Medzi osobami na lodi sa nachádza aj jeden Slovák.

 

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona