Spojené štáty a Británia vyzvali Izrael, aby nezaútočil na Irán

NETKY.SK • 20 Február 2012, 12:56 • 2 min
Spojené štáty a Británia vyzvali Izrael, aby nezaútočil na Irán

Spojené štáty a Británia vyzvali Izrael, aby nezaútočil na Irán - Politika Spojené štáty a Veľká Británia varovali Izrael pred útokom na Irán, čo odráža rastúcu medzinárodnú nervozitu z prípravy Izraelčanov na útok. Informovala dnes o tom tlačová agentúra

slovakia

left justify in out

img

Spojené štáty a Veľká Británia varovali Izrael pred útokom na Irán, čo odráža rastúcu medzinárodnú nervozitu z prípravy Izraelčanov na útok. Informovala dnes o tom tlačová agentúra AP.
      Na Blízky východ cez víkend pricestoval poradca Bieleho domu Tom Donilon, ktorý sa má počas dnešného dňa stretnúť s izraelským ministrom obrany Ehudom Barakom.
      Šéf americkej armády Martin Dempsey a britský minister zahraničných vecí William Hague v nedeľu uviedli, že izraelský útok na Irán by mal závažné dôsledky pre celý región. Naliehali na Izrael, aby dal viac času na prejavenie sa medzinárodných sankcií voči Teheránu. Nie je známe, či ich vyjadrenia boli koordinované.
      Izrael aj Západ sa rovnako domnievajú, že Irán usiluje o vyvinutie jadrovej zbrane, čo Teherán odmieta. Medzi Jeruzalemom a západným krajinami sa však objavili rozdiely v tom, ako reagovať na túto hrozbu.
      Spojené štáty a EÚ uvalili nové tvrdé sankcie na iránsky ropný sektor, ktorý je pre iránsku ekonomiku životne dôležitý. Sankcie sa len začali prejavovať, ale Washington aj Brusel vyjadrili optimizmus, že sa podarí presvedčiť Irán, aby obmedzil svoje jadrové ambície.
      Izrael sankcie uvítal. Rázne však odmietol vylúčiť vojenskú akciu a v posledných týždňoch vysielal signály, že jeho trpezlivosť sa kráti.
      Židovský štát je presvedčený o tom, že jadrovým zbraňami disponujúci Irán by veľmi ohrozil jeho existenciu. Jeruzalem pritom pripomína iránsku podporu militantným arabským skupinám, sofistikovaný raketový arzenál s primeraným dosahom a výzvy iránskych lídrov na zničenie Izraela.
      V rozhovore pre CNN, vysielanom v nedeľu, Dempsey povedal, že Izrael má kapacity na úder proti Iránu a zabrzdenie Iráncov "možno na niekoľko rokov". Podľa jeho názoru sú však niektoré ciele pravdepodobne nad rámec izraelských možností.
      V otázke izraelskej operácie existuje precedens. V roku 1981 izraelské vzdušné sily zničili nedokončený iránsky jadrový reaktor. V roku 2007 zrejme izraelské bojové lietadlá zničili cieľ, o ktorom sa odborníci domnievajú, že išlo o nedokončený jadrový reaktor v Sýrii.
      Experti ale spochybňujú, do akej miery by izraelská operácia mohla byť dovedená do konca. Iránske jadrové zariadenia sú rozptýlené po krajine, ukryté hlboko pod zemou. Predpokladá sa, že iránsky jadrový program by útokom zničený nebol.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies