Spojené arabské emiráty stoja za hackerským útokom na katarské médiá: Uviedol to americký denník Washington Post

NETKY.SK • 17 Júl 2017, 09:59 • 2 min
Spojené arabské emiráty stoja za hackerským útokom na katarské médiá: Uviedol to americký denník Washington Post

WASHINGTON - Spojené arabské emiráty (SAE) zorganizovali v máji hacknutie internetových stránok katarskej vlády a vložili tam nepravdivú správu, ktorá prispela k vypuknutiu súčasnej krízy medzi Katarom a niekoľkými arabskými krajinami.

slovakia

left justify in out

Veľvyslanectvo SAE vo Washingtone v reakcii odmietlo túto správu, ktorú uviedol americký denník Washington Post, ako falošnú a uviedlo, že SAE nezohrali žiadnu úlohu pri údajnom hackerskom čine.

 

Článok v americkom denníku cituje nemenované spravodajské zdroje USA, podľa ktorých vysokopostavení členovia vlády SAE diskutovali o pláne 23. mája. Na druhý deň sa na stránke katarskej tlačovej agentúry objavila správa, v ktorej katarský emir šejk Tamím ibn Hamad as-Sání ocenil Irán a uviedol, že Katar má dobré vzťahy s Izraelom. Agentúra rýchlo správu odstránila s odôvodnením, že ide o dielo hackerov. Avšak Saudská Arábia, SAE, Bahrajn a Egypt zablokovali katarské médiá a neskôr s touto malou krajinou prerušili diplomatické vzťahy.

 

Pokračujúca kríza by mohla skomplikovať Američanmi vedený boj proti Islamskému štátu (IS), keďže všetci účastníci sporu sú spojencami USA a členmi koalície bojujúcej proti tejto džihádistickej organizácii.

 

Americký prezident Donald Trump sa postavil na stranu Saudskej Arábie a SAE a verejne podporil ich tvrdenie, že Dauha poskytuje pomoc islamským militantným skupinám a je destabilizačným prvkom v regióne. Minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson sa nedávno vrátil z diplomatickej cesty po krajinách Perzského zálivu, ale bez známky nejakého riešenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies