Spojené arabské emiráty sa prestali podieľať na náletoch koalície proti Islamskému štátu

NETKY.SK • 5 Február 2015, 07:25 • 2 min
Spojené arabské emiráty sa prestali podieľať na náletoch koalície proti Islamskému štátu

WASHINGTON - Spojené arabské emiráty (SAE) ukončili nálety v rámci vojenskej kampane medzinárodnej koalície pod vedením Spojených štátov proti bojovníkom Islamského štátu (IS), ktorý okupuje veľké územia v Iraku a Sýrii. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov.

slovakia

left justify in out

SAE podľa predstaviteľov ukončili účasť na náletoch kvôli obavám o bezpečnosť svojich pilotov. Krok SAE je reakciou na udalosť, keď militanti 24. decembra zostrelili nad Sýriou lietadlo jordánskych vzdušných síl.
      

Jordánskeho pilota, nadporučíka Muáza Kasásbu, militanti Islamského štátu zajali a neskôr brutálne zavraždili. Videozábery zverejnené v utorok 3. februára zachytávali, ako pilota poliali horľavou kvapalinou a nechali zhorieť zaživa.
      

"Môžem potvrdiť, že SAE ukončili nálety krátko po páde jordánskej stíhačky, ale chcem upozorniť, že SAE sú naďalej dôležitým a hodnotným partnerom, ktorý koalícii pomáha," dodal nemenovaný americký predstaviteľ.
      

USA uviedli, že koalíciu tvorí vyše 60 štátov, ktoré plnia rôzne úlohy vrátane vojenských útokov, humanitárnej pomoci, propagandy a pátrania po zdrojoch financií Islamského štátu.
      

Na náletoch v Sýrii sa zúčastňujú, alebo im poskytujú podporu, okrem Spojených štátov aj Saudská Arábia, Jordánsko a Bahrajn. K americkým operáciám proti cieľom IS v Iraku sa pridali Austrália, Británia, Kanada a Francúzsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona