Spojené arabské emiráty prevádzkujú v Jemene sieť utajovaných väzníc na mučenie vybraných väzňov

NETKY.SK • 22 Jún 2017, 14:02 • 2 min
Spojené arabské emiráty prevádzkujú v Jemene sieť utajovaných väzníc na mučenie vybraných väzňov

ADEN - Bývalí väzni, aktivisti v oblasti ľudských práv a jemenskí úradníci tvrdia, že Spojené arabské emiráty (SAE) prevádzkujú v južnom Jemene sieť tajných väzníc, kde je bežné mučenie a zneužívanie väzňov.

slovakia

left justify in out

Vláda SAE tieto obvinenia odmietla. Agentúra AP uviedla, že podľa jej informácií je v južnom Jemene najmenej 18 takýchto zariadení, ktoré sa nachádzajú na území vojenských základní, v prístavoch, na letisku, v súkromných vilách a dokonca aj v nočnom klube.

 

Podľa agentúry AP v týchto väzniciach "zmizlo" niekoľko stoviek mužov zadržaných počas "honu" na príslušníkov teroristickej siete al-Káida. Ich príbuzní sa domáhajú vysvetlenia.

 

Vysokopostavení predstavitelia ministerstva obrany USA potvrdili, že zadržaných v Jemene vypočúvali aj Američania. Pentagón však deklaroval, že sa nepodieľali na žiadnych neprávostiach a porušovaní ľudských práv.

 

Právni experti poznamenali, že Američania mohli porušiť medzinárodnú konvenciu proti mučeniu aj tým, že boli pri ich páchaní predstaviteľmi druhej strany.

SAE sú jedným z kľúčových spojencov USA a tiež členom koalície vedenej Saudskou Arábiou, ktorá bojuje v Jemene proti protivládnym povstalcom.

 

V Jemene sa od roku 2014 odohráva ozbrojený konflikt. Šiitskí povstalci a časť armády verná exprezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi v ňom bojuje proti vládnej armáde a provládnym povstalcom podporovaným arabskou koalíciou na čele so Saudskou Arábiou.

 

Táto koalícia súčasne pomáha USA aj v boji proti jemenskej odnoži teroristickej siete al-Káida, ktorá je považovaná za jednu z najnebezpečnejších na svete - podobne ako aj Islamský štát.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona