Spojené arabské emiráty ohlásili ukončenie bojových operácií v Jemene

NETKY.SK • 16 Jún 2016, 15:05 • 2 min
Spojené arabské emiráty ohlásili ukončenie bojových operácií v Jemene

ISTANBUL - Spojené arabské emiráty (SAE) ohlásili ukončenie bojových operácií v Jemene, pričom spojenec Saudská Arábia pokračuje aj naďalej vo vojenskej operácii v tejto susednej krajine. Napísala to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na informácie zverejňované v tamojších médiách.

slovakia

left justify in out

"Po vyčerpaní všetkých politických prostriedkov v jemenskej kríze a s iránskou podporou sa ukazuje, že treba podniknúť rozhodujúci krok," uviedol podľa medializovaných správ predstaviteľ zahraničnej diplomacie SAE Anvar Gargaš. "Naše stanovisko je jasné: vojna sa pre našich vojakov skončila; monitorujeme politické dohovory posilňujúce Jemenčanov v oslobodených územiach."

 

Gargaš podľa celoštátneho denníka National SAE znepokojili nezhody okolo aktuálnych mierových rokovaní a prímeria, ako aj signály naznačujúce záujem južných oblastí Jemenu o odtrhnutie sa od severu.

 

V Jemene pretrváva ozbrojený konflikt. Na jednej strane sú protivládni povstalci - šiitskí húsíovia - a časť jednotiek verných exprezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi. Proti nim bojuje armáda prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorú podporuje koalícia krajín na čele so Saudskou Arábiou. Od marca 2015 vyžiadal takmer 9000 životov a spôsobil v krajine rozsiahlu humanitárnu krízu.

 

Veľký problém pre Jemen i medzinárodné spoločenstvo predstavujú aj veľmi aktívna miestna odnož teroristickej siete al-Káida a bunky džihádistickej organizácie Islamský štát pôsobiace v tejto krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies