Spojené arabské emiráty obnovili vzdušné útoky proti tzv. Islamskému štátu

NETKY.SK • 10 Február 2015, 16:07 • 2 min
Spojené arabské emiráty obnovili vzdušné útoky proti tzv. Islamskému štátu

DUBAJ - Spojené arabské emiráty (SAE) obnovili dnes vzdušné útoky na pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) z leteckej základne v Jordánsku.

slovakia

left justify in out

SAE sa tak vrátili k ťaženiu proti týmto radikálom po tom, ako koncom minulého roka prerušili svoje bojové operácie, informovala tlačová agentúra AP.
     

Stíhačky SAE typu F-16 Fighting Falcon sa po akcii úspešne vrátili na jordánsku základňu, potvrdilo vrchné velenie ozbrojených síl SAE, ktoré však nešpecifikovalo, či sa nálety odohrali na území Sýrie alebo Iraku. 
     

Militanti majú pod kontrolou približne tretinu územia oboch krajín, kde vyhlásili kalifát.
     

Emiráty sú jedným z najvýznačnejších členov koalície vedenej Spojenými štátmi, ktorá bojuje proti IS. Svoju účasť na útokoch prerušili kvôli obavám o bezpečnosť svojich pilotov po tom, ako v decembri militanti z IS zostrelili a zajali jordánskeho pilota Muáza Kasásbu, ktorého začiatkom januára zaživa upálili.
     

Napriek prerušeniu operácií SAE pokračovali v logistickej podpore kampane, a to poskytnutím svojich leteckých základní na južnom okraji Perzského zálivu koaličným silám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies