Spojenci vysoko hodnotia slovenský prínos v Iraku, preplatia nám veľkú časť nákladov

NETKY.SK • 15 Február 2018, 12:12 • 2 min
Spojenci vysoko hodnotia slovenský prínos v Iraku, preplatia nám veľkú časť nákladov

BRATISLAVA - Spojenci vysoko hodnotia slovenský prínos v Iraku, čo potvrdzuje aj rozhodnutie viacerých krajín refundovať rezortu obrany náklady spojené s pôsobením našich vojakov v tejto krajine.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol minister obrany Peter Gajdoš (SNS), celkovo daňoví poplatníci ušetria až 820-tisíc eur. Sumou 500-tisíc eur prispeje Slovensku Nemecko, sumou 200-tisíc eur Holandsko, 100-tisíc eur prispeje Luxembursko a 20-tisíc Chorvátsko. “Prispieť k stabilizácii Iraku a k budovaniu Irackých bezpečnostných síl považujeme za náš príspevok ku globálnej bezpečnosti. No zároveň je tu dobrá správa pre všetkých občanov Slovenskej republiky, z celkových nákladov nám takmer 80 percent budú refundovať spojenci," uviedol Gajdoš.

“Samozrejme, naďalej je ešte otvorená aj podpora ďalších krajín,” doplnil šéf rezortu obrany. Stabilizácia Iraku bola aj jednou z hlavných tém dnešného rokovania ministrov obrany členských krajín Severoatlantickej aliancie (NATO) v Bruseli. V budovaní Irackých bezpečnostných síl pomáhajú slovenskí vojaci už v rámci druhej rotácie. "Len pred pár dňami sme do Iraku poslali ďalšiu rotáciu vojakov, ktorých cieľom je vycvičiť Iracké bezpečnostné sily v oblasti odmínovania, pričom v spolupráci s Poľskom plánujeme v najbližších dňoch doplniť náš príspevok o špecialistov v oblasti údržby a opráv vojenskej techniky sovietskeho pôvodu,“ povedal Gajdoš.

Ministri obrany dnes diskutovali aj o posilňovaní kolektívnej obrany tak, aby sa táto téma stala predmetom širšej diskusie aj mimo rezorty obrany členských krajín NATO. "Som presvedčený, že výsledkom nášho rokovania bude silné posolstvo, že Aliancia je silnejšia a lepšie pripravená čeliť všetkým výzvam a hrozbám konvenčného, či nekonvenčného charakteru bez ohľadu na to, odkiaľ prichádzajú - z východu alebo juhu,“ uzavrel minister.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona