Splnomocnenec vlády rokoval o akčných plánoch pre nové najmenej rozvinuté okresy

NETKY.SK • 31 Júl 2017, 14:27 • 2 min
Splnomocnenec vlády rokoval o akčných plánoch pre nové najmenej rozvinuté okresy

BRATISLAVA – Splnomocnenec vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov Anton Marcinčin rokoval v Bardejove, Medzilaborciach a Snine o príprave akčných plánov. Počet najmenej rozvinutých okresov by sa totiž mohol pripravovanou novelizáciou zákona rozšíriť práve o tieto okresy. Informoval o tom dnes Úrad vlády (ÚV) SR.

slovakia

left justify in out

V dňoch 25. až 27. júla sa v súlade s chystanou novelou zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov a možným zaradením nových okresov Bardejov, Snina a Medzilaborce do ich zoznamu uskutočnili pracovné stretnutia splnomocnenca vlády a jeho expertnej skupiny so starostami obcí, zástupcami miestnych akčných skupín, úradov práce, riaditeľmi stredných škôl, ako aj podnikateľmi z týchto regiónov.

 

Predmetom stretnutí v troch okresoch Prešovského kraja bolo naštartovanie prác súvisiacich s prípravou akčných plánov, oboznámenie sa s tvorbou akčných plánov a koordinácia aktivít, najmä v súvislosti s definovaním priorít konkrétneho regiónu a určením špecifických cieľov podpory.

 

„Účastníci stretnutí prejavili entuziazmus aj detailné vedomosti a zhodli sa na tom, že tieto regióny majú veľký potenciál najmä pre rozvoj cestovného ruchu, pôdohospodárstva a priemyslu,“ uviedol Marcinčin.

 

Zaradenie okresov Bardejov a Medzilaborce, ktoré v ôsmich z predchádzajúcich 12 štvrťrokov presiahli 1,6-násobok priemernej miery nezamestnanosti na Slovensku, do zoznamu najmenej rozvinutých okresov, možno podľa úradu vlády očakávať už v tomto roku.

 

Podobné stretnutia sa konali v dňoch 11. a 12. júla aj pre okresy Gelnica a Košice-okolie. Okres Gelnica bol 20. júla Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny zaradený do zoznamu najmenej rozvinutých okresov s platnosťou od 30. júna, čím sa ich počet zvýšil na 13. Jeho akčný plán musí byť predložený vláde do deviatich mesiacov odo dňa zápisu, teda do konca marca 2018. Pre tento okres však už teraz platia mnohé zvýhodnenia ako pre ostatných 12 najmenej rozvinutých okresov, napríklad investičné stimuly a zvýhodnenia pri čerpaní eurofondov.

 

Pri tvorbe akčných plánov budú môcť odborníci vychádzať aj z podrobných analýz hospodárskeho, sociálneho a environmentálneho stavu týchto okresov, ktoré pripravil Inštitút pre stratégie a analýzy ÚV SR a ktoré budú ich súčasťou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies