Splátkové predaje budú podľa APSÚ zakázané, Madej to odmieta

NETKY.SK • 10 December 2015, 18:30 • 2 min
Splátkové predaje budú podľa APSÚ zakázané, Madej to odmieta

BRATISLAVA - Po zákaze pôžičiek v hotovosti budú po novom zakázané aj splátkové predaje áut alebo domácich spotrebičov. Tvrdí to Asociácia poskytovateľov spotrebiteľských úverov (APSÚ) SR po tom, čo parlament v stredu (9.12.) schválil novelu Občianskeho súdneho poriadku z dielne poslancov vládnej strany Smer-SD.

slovakia

left justify in out

Podľa APSÚ SR zákaz refinancovania alebo konsolidácie úverov dostáva spotrebiteľov do veľmi nevýhodnej situácie, keďže nebudú môcť nahradiť drahšie úvery lacnejším. "Opätovne sa pri nesystematickej regulácii s cieľom zvýšiť ochranu spotrebiteľov deje to, že výsledná regulácia ide proti samotným spotrebiteľom a zakazuje spôsoby financovania, ktoré doteraz fungovali na trhu bez akýchkoľvek problémov. Vykonané zmeny navyše nijako nezvyšujú ochranu spotrebiteľov, ale práve naopak, zakazujú možnosti, ktoré boli pre nich prínosné," skonštatoval v správe pre médiá výkonný tajomník APSÚ SR Ivan Kahanec.

 

Asociácia uviedla, že jedným ustanovením, ktorého deklarovaným dôvodom je spresniť zákaz poskytovania úverov v hotovosti, zakázali poslanci aj možnosť refinancovania alebo konsolidácie úverov. Kým doteraz si mohol spotrebiteľ preniesť svoj úver k inému poskytovateľovi za výhodnejších podmienok, alebo ak mal viacero úverov, tak si ich spojil do jedného s lepšími podmienkami, po novom nebude toto možné zrealizovať. "Spotrebiteľ tak v konečnom dôsledku zaplatí viac, prípadne si nebude môcť znížením splátok pomôcť v zložitejšej životnej situácii," tvrdí APSÚ SR.

 

Ako uviedli poslanci, cieľom novely zákona je chrániť spotrebiteľov pred zneužívaním zmeniek zo strany neférových hráčov na trhu. "Zmeny v zákone o spotrebiteľských úveroch, ktoré zakazujú splátkový predaj a refinancovanie, boli zrejme navrhované s dobrým úmyslom chrániť spotrebiteľov v dnes už ojedinelých prípadoch zneužívania poskytnutia úveru v hotovosti. Doplnením jednej vety do ustanovenia zakazujúceho poskytnutie úveru v hotovosti však NR SR spôsobila koniec bezproblémovým formám financovania," doplnila APSÚ SR.

 

Podľa asociácie pri refinancovaní aj predaji na splátky prebieha prevod peňazí bezhotovostne na účet pôvodného poskytovateľa úveru, resp. predajcu tovarov. "Tento prípad opätovne ukazuje, že legislatívny proces na Slovensku neprebieha štandardným spôsobom, vďaka ktorému by bolo možné takéto neplánované, ale zásadné zmeny z návrhov odstrániť," povedal Kahanec.

 

Róbert Madej (Smer-SD), ktorý bol jedným z predkladateľov novely tvrdí, že právna norma je výborným nástrojom na boj proti úžere. Je presvedčený, že prináša viaceré opatrenia ako napríklad zákaz vyberať poplatky cez tretie firmy, zavedie sa postihovanie nelicencovaných subjektov a zabezpečí sa dohľad NBS počas celého trvania spotrebiteľského vzťahu. Ako uviedol v stanovisku pre médiá, "spolu so zmenou definície úžery ako trestného činu, sa môžu mať úžerníci skutočne na pozore". "Obavy, že by touto novelou bol zrušený splátkový predaj alebo leasing sú nepravdivé. Na tvorbe pozmeňovacieho návrhu sa podieľala NBS a iné inštitúcie," priblížil Madej, ktorý k novele zákona predložil pozmeňujúci návrh.

 

Zároveň skonštatoval, že cieľom novely zákona je zabrániť poskytovať finančné prostriedky spotrebiteľom v hotovosti, a to tak, že sa jasne určilo, akým spôsobom sa majú financie poskytnúť k dispozícii spotrebiteľovi. "Doterajšie znenie, ktoré zakazovalo poskytovať úver v hotovosti, sa neosvedčilo a v praxi sa obchádzalo," dodal Madej.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies