Spišské múzeum uvedie výstavu Za krížom

NETKY.SK • 28 September 2014, 12:11 • 2 min
Spišské múzeum uvedie výstavu Za krížom

POPRAD - Spišské múzeum v Levoči pripravilo v spolupráci s Galériou umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi a Domom fotografie v Liptovskom Mikuláši výstavu Za krížom.

slovakia

left justify in out

Vo výstavnej sieni historickej Radnice na námestí Majtra Pavla v Levoči uvidia návštevníci od štvrtka 2. októbra každodenné životné okamihy nasledujúce „kríž“ v dielach súčasných slovenských dokumentárnych fotografov a v tvorbe významného českého fotografa Jindřicha Štreita. Ten sa cielene venujú sakrálnej téme vo vybraných dokumentárnych projektoch. „Tematická výstava interpretuje púte, kresťanské sviatky a udalosti i misie, ako aj každodenné rituály,“ informovala Dáša Uharčeková Pavúková zo Spišského múzea v Levoči.

 

Výstava predstavuje tvorbu staršej a strednej generácie slovenských autorov, ktorí sa dlhodobo aktívne podieľajú na rozvoji dokumentárnej tradície slovenskej fotografie, ako sú napríklad Pavol Breier, Jozef Sedlák, Andrej Bán, Alan Hyža, Jozef Ondzík a Matúš Zajac. Výstava predstaví aj mladých autorov v súčasnej dokumentárnej fotografii, akými sú Andrej Lojan, Michal Fulier a Laco Maďar. Cyklus Borisa Németha sa vyznačuje presahmi ku konceptuálnemu dokumentu. Výstava je doplnená o elitný dokumentárny projekt významného českého fotografa Jindřicha Štreita „Brána nádeje“, čo otvára možnosti kultúrneho dialógu a konfrontácie klasickej hodnoty dokumentu s ďalšími interpretáciami v súčasnosti.

 

Výstava bola pôvodne venovaná 1150. výročiu príchodu vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda. Premiéru mala vlani v Dome fotografie pri Liptovskej galérii P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši. Kurátorkami výstavy sú Lucia Benická a Ivana Pástorová. Vernisáž sa uskutoční vo štvrtok o 16:00. Výstavu Za krížom budú môcť návštevníci vidieť do 16. novembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies