Spisovateľka žiada od spoločnosti Disney 250 miliónov dolárov

NETKY.SK • 24 September 2014, 16:38 • 2 min
Spisovateľka žiada od spoločnosti Disney 250 miliónov dolárov

USA - Peruánska spisovateľka Isabella Tanikumi podala žalobu na spoločnosť Disney, lebo sa podľa nej pri tvorbe animovanej snímky Ľadové kráľovstvo (2013) bez dovolenia inšpirovala jej autobiografiou Yearnings of the Heart (2010).

slovakia

left justify in out

V diele o živote v údolí Ánd autorka popisuje obdobie svojho dospievanie i tragickú smrť sestry Laury. Snímka, ktorá je predmetom sporu, zobrazuje príbeh nebojácnej a večne optimistickej Anny, ktorá sa vydáva na veľkolepú výpravu za svojou sestrou Elsou. Tanikumi od spoločnosti žiada odškodné vo výške 250 miliónov amerických dolárov (v prepočte takmer 195 miliónov eur). Zástupcovia Disney však s jej tvrdeniami nesúhlasia. Ako uviedli, animák vznikol podľa rozprávky Snehová kráľovná (1844) Hansa Christiana Andersena.

 

Snímka Ľadové kráľovstvo sa stala historicky najúspešnejším animovaným filmom po tom, čo si od premiéry v novembri 2013 na konto pripísala celosvetovo vyše 1,27 miliardy dolárov. Okrem toho sa zaradila na piatu priečku medzi filmami s najvyššími celosvetovými tržbami z kín. Snímka získala Oscara pre najlepší animovaný film a vďaka skladbe Let It Go, ktorá v nej odznela, na udeľovaní cien americkej Akadémie filmových umení a vied triumfovala aj v kategórii pôvodných piesní. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies