Spisovateľa z radov takáčovcov ponechali vo väzbe

NETKY.SK • 9 August 2017, 11:06 • 2 min
Spisovateľa z radov takáčovcov ponechali vo väzbe

BRATISLAVA - Najvyšší súd SR v pondelok zrušil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu, ktorým 26. júla nariadil prepustiť Václava K. obvineného z členstva v zločineckej skupine takáčovcov z väzby.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol hovorca NS SR Boris Urbančík, na základe pondelkového rozhodnutia najvyššieho súdu sa žiadosť Václava K. o prepustenie z väzby na slobodu zamieta. Súd nesúhlasil s nahradením väzby peňažnou zárukou, ani dohľadom probačného a mediačného úradníka.

 

Špecializovaný trestný súd rozhodol o prepustení Václava K. na slobodu 26. júla na kauciu desaťtisíc eur. Súd zároveň nahradil väzbu okrem peňažnej záruky aj dohľadom probačného a mediačného úradníka a uložil povinnosť oznámiť každú zmenu miesta pobytu. Prokurátor však podal voči rozhodnutiu sťažnosť. Václav K. je známy aj ako spisovateľ pod menom Václav Neuer.

Bývalého elitného policajta a spisovateľa stíhajú so skupinou podsvetia zvanou takáčovci, pôsobiacich pod vedením Ľubomíra K., zvaným Kudla. Kudlu prepustil sudca z väzby v piatok 21. júla na kauciu 100 000 eur a tiež mu uložil dohľad probačného a mediačného úradníka a povinnosť oznámiť každú zmenu miesta pobytu. Prokurátor v tomto prípade sťažnosť nepodal, čo v súčasnosti prešetruje Generálna prokuratúra SR.

Raziu na takáčovcov urobila polícia koncom januára, ale spisovateľa vtedy nezadržali a vo februári sa prihlásil sám. Sudca ŠTS ho následne vzal do väzby pre obavu z možného úteku. Václava K. vinia z členstva v zločineckej skupine, podvodu, nátlaku a zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Takáčovcov okolo Kudlu zadržali pri policajnej akcii pod názvom Aladin v nedeľu 29. januára tohto roku. Obvinení sú stíhaní pre trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a iných súvisiacich trestných činov, ako je vydieranie, hrubý nátlak, poškodzovanie cudzej veci a iné. Podľa prokuratúry trestnú činnosť páchali od roku 2009 do súčasnosti. Medzi zadržanými bol aj bývalý bobista a športový funkcionár Milan J., ktorého sudca 1. februára zobral do väzby, ale Najvyšší súd SR ho o týždeň prepustil na slobodu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona