Spisovateľ Karl May zomrel možno na následky chronickej otravy

NETKY.SK • 30 Marec 2016, 14:54 • 2 min
Spisovateľ Karl May zomrel možno na následky chronickej otravy

RADEBEUL - Nemecký spisovateľ Karl May (1842-1912) zomrel možno na následky chronickej otravy. Toxikologické analýzy jeho telesných pozostatkov preukázali vysokú koncentráciu olova a kadmia.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na obsah aktuálneho odborného posudku o tom informovala dnes Nadácia Karla Maya v Radebeule, ktorej úvahy sprostredkovala tlačová agentúra DPA.

 

Podľa odborníkov by najpravdepodobnejším zdrojom otravy mohli byť pitná voda, strava alebo tabakový dym.

 

O príčinách úmrtia autora sa v kuloároch špekulovalo už dlhší čas. Nadácia nesúca jeho meno využila práce na hrobe literáta v októbri 2014, aby nechala jeho telesné pozostatky preskúmať odborníkmi z oblasti súdnej medicíny a súčasne jednoznačne identifikovala zosnulého.

 

Karl May je známy aj na Slovensku vďaka množstvu prekladov jeho kľúčových literárnych diel do slovenčiny, ako aj opakovanému uvedeniu ich úspešných filmových adaptácií (Winnetou I-III, Poklad na striebornom jazere a iné), v kinách. Autora preslávili aj ďaleko za hranicami Nemecka predovšetkým indiánky, ktorých hlavými hrdinami boli náčelník Apačov Winnetou a jeho priateľ Old Shatterhand, ale aj príbehy z Orientu či Mexika.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies