Spisovateľ Houellebecq: Francúzski politici sklamali vlastný národ

NETKY.SK • 22 November 2015, 09:18 • 2 min
Spisovateľ Houellebecq: Francúzski politici sklamali vlastný národ

NEW YORK/PARÍŽ - Francúzsky spisovateľ Michel Houellebecq v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži obvinil zo zodpovednosti politické elity Francúzska, ktoré podľa neho oslabili schopnosť krajiny brániť sa a hlboko sa odcudzili vlastným občanom. Napísal to v článku, ktorý vyšiel v sobotňajšom vydaní amerického denníka New York Times.

slovakia

left justify in out

Houellebecq, známy otvoreným vyjadrovaním kontroverzných názorov, začiatkom tohto roku vydal román Soumission (Podrobenie). Dielo sa odohráva v nie príliš vzdialenej fiktívnej budúcnosti, v ktorej sa vlády vo Francúzsku ujímajú islamisti a začínajú tam zavádzať moslimské zvyklosti a obmedzovať európske liberálne slobody.

 

Súčasné Francúzsko sa podľa Houellebecqa nachádza v žalostnej situácii a skôr či neskôr bude potrebné preskúmať, kto za tento stav nesie zodpovednosť. Na vine je francúzsky politický establišment ako celok, a to rovnako aktuálna vládna garnitúra i opozícia, uviedol spisovateľ v sobotňajšom článku.

 

"Kto oslabil schopnosti policajných síl, až pokým už takmer nedokázali plniť svoje poslanie? Kto nám roky vtĺkal do hláv, že hranice sú zvláštnou absurditou a prejavom odporného a zatuchnutého nacionalizmu?" pýta sa Houellebecq.

 

Kritizuje pritom bývalých i súčasných francúzskych lídrov, ktorí podľa neho zatiahli krajinu do "absurdných a nákladných" operácii v Iraku a Líbyi a takmer už urobili rovnakú chybu aj v prípade Sýrie.

 

"Naše vlády za posledných 10 (20? 30?) rokov pateticky, systematicky a trestuhodne zlyhali vo svojom základnom poslaní: v ochrane obyvateľstva, za ktoré niesli zodpovednosť," myslí si Houellebecq (59).

 

Samotní Francúzi ako celok ale podľa neho nikdy nezlyhali a ku scestným názorom a činom svojich politikov sa vždy stavali kriticky, s nedôverou a so zdravým odstupom. Medzi obyvateľstvom a politickou garnitúrou sa tak - ako uviedol - vytvorila obrovská priepasť.

 

"Diskreditácia, zahŕňajúca všetky politické strany, nie je len enormná, ale je aj legitímna," domnieva sa Houellebecq.

 

Svoj článok uzavrel tvrdením, že uvedená patová situácia sa dá riešiť len za pomoci jedinej skutočnej podoby demokratického zriadenia, ktorou je podľa jeho názoru priama demokracia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies