Spisovateľ Eduardo Mendoza si prevzal Cervantesovu cenu za literatúru

NETKY.SK • 20 Apríl 2017, 16:2 • 2 min
Spisovateľ Eduardo Mendoza si prevzal Cervantesovu cenu za literatúru

MADRID - Španielsky spisovateľ Eduardo Mendoza sa stal tohtoročným laureátom Cervantesovej ceny, najvýznamnejšieho literárneho ocenenie v španielsky hovoriacom svete.

slovakia

left justify in out

Porota vyzdvihla jeho humorný štýl písania ako nadviazanie na tradíciu Cervantesa, všeobecne považovaného za najslávnejšieho španielskeho spisovateľa.

Cenu dnes odovzdal Mendozovi na slávnostnom podujatí španielsky kráľ Filip VI. v meste Alcalá de Henares, ktoré je rodiskom Miguela de Cervantesa, autora románu Dômyselný rytier Don Quijote de la Mancha z roku 1605.

 

Minister kultúry Íňigo Méndez de Vigo uviedol, že Mendozovo využívanie irónie, paródie a komédie je pokračovaním Cervantesovho výnimočného spôsobu písania spred 400 rokov.

 

Mendoza, 74-ročný rodák z katalánskej Barcelony, je medzi čitateľmi známy najmä vďaka svojim románom Pravda o prípade Savolta z roku 1975 a Mesto divov z roku 1986.

 

Nominácia bola oznámená už vlani na jeseň. Cervantesova cena, ktorú sprevádza finančná prémia vo výške 125.000 eur, býva udeľovaná striedavo španielskym a latinskoamerickým literátom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona