Spis nehody sanitky v Sásovej dostane nový sudca

NETKY.SK • 7 Máj 2014, 17:27 • 2 min
Spis nehody sanitky v Sásovej dostane nový sudca

BANSKÁ BYSTRICA - Odvolací krajský senát vyhovel prokurátorovi a zrušil rozsudok Okresného súdu v Banskej Bystrici z februára tohto roku, ktorý oslobodil spod obžaloby vodičku Citroënu Janku D. Prokurátor ju žaloval, že zavinila tragickú dopravnú nehodu sanitky na banskobystrickom sídlisku Sásová, pri ktorej zahynul 57-ročný lekár záchranár Andrej Faglic.

slovakia

left justify in out

Odvolací senát zároveň nariadil, aby vec prerokoval a rozhodol iný samosudca Okresného súdu Banská Bystrica. Pre agentúru SITA to dnes uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Nina Spurná.


Išlo už o tretí oslobodzujúci verdikt prvostupňového súdu. Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici v uznesení o zrušení rozsudku konštatoval, že prvostupňový súd sa dôsledne nevysporiadal s predchádzajúcimi rozhodnutiami o vrátení veci na nové konanie a rozhodnutie, najmä s právnym názorom odvolacieho súdu. Vzhľadom na to, že doposiaľ konajúci samosudca opakovane nerešpektoval právny názor krajského súdu, nariadil, aby vec prerokoval a rozhodol iný samosudca Okresného súdu v Banskej Bystrici. 


Podľa prokurátora obžalovaná vodička pri výjazde na hlavnú cestu z Ďumbierskej ulice na Novú cestu do Sásovej nedala prednosť zľava prichádzajúcej sanitke s majákmi a nasledovala zrážka. Sanitku následne odhodilo a čelne sa zrazila s protiidúcim autobusom. Zrážka sa stala 14. októbra 2010 pred 20. hodinou večer. Pri nehode zahynul lekár záchranár Andrej Faglic, ťažko sa zranili dve osoby a ďalších šesť ľudí ľahko. Neskôr na následky zranení zomrel aj 30-ročný vodič sanitky Jozef Šárik. Po nehode zmenili pred križovatkou dopravné značenie z príkazu Pozor, daj prednosť na Stop, daj prednosť. 
Prvostupňový súd sa oprel o viaceré dôkazy, ktoré svedčili v prospech vodičky. Sanitka jazdila rýchlosťou asi 110 kilometrov za hodinu, pričom podľa väčšiny svedkov nemala súčasne zapnuté svetelné i zvukové výstražné znamenia, ako to vyžaduje zákon. Znalec vyhlásil, že ak by rýchlosť sanitky nepresiahla sedemdesiatku, vodička osobného auta by bola prešla bez problémov a k tragickej zrážke by nedošlo. Nehovoriac o tom, že hranica križovatky nebola v tom čase vyznačená a nebola tam ani značka Stop, daj prednosť. Podľa žalobcu vodička urobila chybu, pretože nedala prednosť sanitke ako vozidlu na hlavnej ceste. To je podľa neho primárna príčina tragickej zrážky a súd vyhodnotil dôkazy výlučne v prospech obžalovanej. 
Obhajca Rastislav Urbáni na rozdiel od prokurátora si nemyslí, že vodička porušila zákon. Tvrdí, že nemohla včas zastaviť, pretože na riešenie situácie mala sekundu a sanitka prešla za ten čas tridsať metrov. 


Po prvý raz súd rozhodol v októbri 2011, keď Janku D. spod obžaloby oslobodil. Po odvolaní prokurátora senát krajského súdu vec vrátil na doplnenie dokazovania, vrátane vyšetrovacieho pokusu na mieste havárie. No ani doplnené dokazovanie vinu vodičky osobného auta podľa prvostupňového súdu nepreukázalo a oslobodzujúci rozsudok vyhlásil aj v júni 2013 a potom i vo februári 2014. 


Rozhodnutím odvolacieho súdu prípad tragickej havárie sa bude musieť pojednávať odznova.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona