Špionážne praktiky USA môžu dominovať v rozhovoroch lídrov na summite EÚ

NETKY.SK • 24 Október 2013, 18:00 • 2 min
Špionážne praktiky USA môžu dominovať v rozhovoroch lídrov na summite EÚ

BRUSEL - Téma nezákonného spravodajského sledovania amerických tajných služieb sa môže stať nečakanou hlavnou témou summitu EÚ, ktorý dnes začína v Bruseli. Naznačujú to aspoň reakcie jednotlivých štátnikov po príchode na summit.

slovakia

left justify in out

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande už avizovali, že budú mať v rámci summitu bilaterálne rokovania o tom, ako skoordinovať spoločný postup voči administratíve USA ohľadom škandálov spojených s elektronickou špionážou. Merkelová po príchode do budovy Európskej rady na adresu špionážnych praktík USA iba lakonicky skonštatovala, že "to sa medzi priateľmi nerobí".

Belgický premiér Elio Di Rupo povedal, že nemožno akceptovať skutočnosť systematického zbierania spravodajských údajov, ktokoľvek by za tým stál. Di Rupo dodal, že EÚ potrebuje prijať protiopatrenia, ktoré však nemôžu byť účinné na národnej úrovni, ale iba na tej celoeurópskej. Holandský premiér Mark Rutte uviedol, že podporuje Merkelovú v jej sťažnostiach voči USA, a dodal, že podobné špionážne praktiky nie sú akceptovateľné. Zároveň však zdôraznil, že je potrebné vykonať dôsledné vyšetrovanie vo všetkých prípadoch obvinenia. "Musíme dostať vysvetlenie toho, čo sa stalo, a budeme tiež potrebovať záruku, že sa to už nikdy nestane, ak sa to naozaj stalo," uviedol predseda fínskej vlády Jyrki Katainen. Švédsky premiér Fredrik Reinfeldt dodal, že používanie spravodajských praktík by malo byť zamerané na boj proti terorizmu, trestnej činnosti a predchádzaniu rizikám vojen. Spravodajská činnosť by podľa neho nemala byť zneužívaná na odpočúvanie volených predstaviteľov. Nesúhlas s praktikami USA vyjadril aj český premiér Jiří Rusnok a rakúsky vicekancelár Michael Spindelegger dodal, že medzi krajinami, ktoré majú priateľské vzťahy, by nemalo dochádzať k odpočúvacím praktikám ľudí a politikov, ktorí o tom nemajú tušenia. "My, Európania, musíme byť sebaistí pri tlmočení tohto stanoviska USA. Musíme vybudovať vzťahy založené na dôvere, ktorá bola teraz vážne poškodená," uviedol Spindelegger.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies