Špióna z radov BND odsúdili na osem rokov väzenia

NETKY.SK • 17 Marec 2016, 16:43 • 2 min
Špióna z radov BND odsúdili na osem rokov väzenia

MNÍCHOV - Niekdajšieho spolupracovníka zahraničnej zložky nemeckej Spolkovej spravodajskej služby (BND) odsúdili dnes za špionáž pre americkú Ústrednú spravodajskú službu (CIA) na osem rokov odňatia slobody nepodmienečne.

slovakia

left justify in out

Navyše mu odobrali volebné právo.

 

Vrchný krajinský súd v Mníchove uznal 32-ročného obžalovaného Markusa R., ktorý je od júla 2014 vo vyšetrovacej väzbe, za vinného z trestných činov vlastizrady a porušenia služobného tajomstva.

 

Spolková prokuratúra žiadala pre špióna desaťročný trest väzenia.

 

Obhajoba sa naopak vyslovila za osobitne nízky trest a nepovažovala postup mandanta za vlastizradu, ale za prácu agenta tajných služieb.

Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

 

Obžalovaný, civilným povolaním obchodný asistent, odovzdal v období rokov 2008-2014 americkej CIA viac ako 200 sčasti prísne tajných alebo chúlostivých materiálov nemeckej zahraničnej rozviedky a zinkasoval za to najmenej 60.000 eur. Medzi materiálmi bola aj databáza s krycími i pravými menami nemeckých agentov v zahraničí. Markus R. tak ohrozil život najmenej jedného z nich.

 

V roku 2014 obžalovaný navyše poskytol tri dokumenty BND, z ktorých jeden bol podľa obžaloby veľmi cenný, ruskej tajnej službe. Kontakt však čoskoro sám prerušil.

 

V súdnej sieni sa muž k trestnej činnosti priznal a za motívy označil nudu, frustráciu a nedostatočné využitie na pracovisku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies