Spindelegger: EÚ má Nobelovu cenu mieru a nemôže sa angažovať v Sýrii

NETKY.SK • 27 Máj 2013, 15:18 • 2 min
Spindelegger: EÚ má Nobelovu cenu mieru a nemôže sa angažovať v Sýrii

BRUSEL - Európska únia ako čerstvý držiteľ Nobelovej ceny za mier by sa nemala angažovať v ozbrojenom konflikte v Sýrii formou dodávok zbraní. To je stanovisko šéfa rakúskej diplomacie Michaela Spindeleggera, ktorý zastupuje svoju krajinu na dnešnom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Rokovania Rady ministrov zamerané na zrušenie alebo zmiernenie zbrojného embarga voči Sýrii, ktorého platnosť vyprší o polnoci 31. mája, sú zložité pre názorovú nejednotnosť európskych diplomatov, uvádzajú nemenované zdroje z prostredia EÚ.

Britský minister zahraničných vecí William Hague dnes opäť zopakoval stanovisko svojej krajiny, že EÚ by mala zmeniť zbrojné embargo voči Sýrii tak, aby členské krajiny mohli dodávať zbrane niektorým povstaleckým skupinám. Ak by sa na dnešných bruselských rokovaniach nezrodil všeobecný kompromis v tejto otázke, každá krajina by podľa neho mohla uplatňovať vlastný sankčný režim.

Podľa šéfa britskej diplomacie súhlas EÚ s predajom zbraní pre sýrske povstalecké skupiny, bude výrazným signálom pre vládnuci režim prezidenta Bašára Asada, že musí konečne zasadnúť za rokovací stôl. Tieto názory nezdieľa Rakúsko, ktoré patrí medzi najtvrdších odporcov uvoľnenia zbrojného embarga voči Sýrii. 

"Práve sme získali Nobelovu cenu a myslím si, že vybrať sa teraz cestou zámerného vmiešania sa do konfliktu predávaním zbraní, nie je správne," uviedol Spindelegger počas rokovania ministrov.

Šéf rakúskej diplomacie zároveň zdôraznil, že to, či EÚ zmení alebo udrží svoju doterajšiu líniu sankcií, nepomôže pri riešení konfliktu v Sýrii. Diplomati ešte pred začiatkom rozhovorov zdôrazňovali potrebu prijatia spoločného kompromisu a udržania politickej jednoty. Akékoľvek rozhodnutie musí byť schválené všetkými 27 členskými štátmi EÚ, čo sa však kvôli hlbokej názorovej rozdielnosti nemusí podariť.

V prípade, že sa kompromis o režime sankcií nezrodí, členské štáty EÚ budú mať možnosť samostatne rozhodovať o možnom predaji zbraní, čo však svetu ukáže vnútornú politickú rozdelenosť EÚ. "Ak dnes nedosiahneme kompromis, tak režim sankcií už nebude platný," upozornil Spindelegger.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies