Spišiak: Mediálny hon za senzáciou narúša vyšetrovanie Valkovej vraždy

NETKY.SK • 12 November 2010, 08:15 • 2 min
Spišiak: Mediálny hon za senzáciou narúša vyšetrovanie Valkovej vraždy

Spišiak: Mediálny hon za senzáciou narúša vyšetrovanie Valkovej vraždy

slovakia

left justify in out

img

Honba niektorých médií za prvenstvom a senzáciou súvisiacou s pondelkovou (8.11.) vraždou prominentného právnika Ernesta Valka narúša vyšetrovacie procesy polície v tomto prípade. V dnešnej relácii televízie Joj Plus Lampa to uviedol policajný prezident Jaroslav Spišiak.
      "Z toho uhla pohľadu, že sa píše o pánovi Valkovi, čo pre spoločnosť a Slovensko urobil, to je namieste, ale konštrukcie, spochybňovanie všetkého, čo polícia robí, to nie je namieste. Neviem prečo sa to tak intenzívne deje, možno pre zvýšený počet predaných novín a honbu za prvenstvom, kto prinesie informáciu, o ktorej ešte nikto nehovoril," podotkol Spišiak.
      Tvrdí, že polícia pomaly musí v prvej fáze okrem niekoľko desiatok ľudí pracujúcich na tomto prípade, nasadzovať ďalších analytikov, ktorí rozoberajú všetky mediálne výstupy a zvažujú, do akej miery to naruší vyšetrovacie procesy. "Lebo v niektorých prípadoch sa to už aj deje. Musíme čeliť týmto nevhodným tlakom," upozornil policajný prezident.
      Za nevhodné považuje aj analýzy všelijakých "pseudobezpečnostných analytikov" predkladajúcich rôzne teórie a podsúvajúcich nepravdivé informácie. "Napriek tomu všetkému si robíme robotu, ktorú treba urobiť s maximálnou vážnosťou s tým, aby sme nezávisle na týchto analýzach dospeli k pozitívnemu výsledku," uistil Spišiak.
      Na otázku, ako vníma všeobecnú skepsu, že tento prípad nikdy nebude vyriešený, odvetil, že polícia urobí všetko preto, aby sa to podarilo. "Nezanedbáme žiadnu maličkosť. Snažíme sa konať rýchlejšie, ako by si možno niekto myslel, že konáme. Prijímame opatrenia, ktoré sme doposiaľ ešte neprijímali, skúšame meniť rôzne postupy," vysvetlil. Podľa Spišiakovych slov by bolo zrejme trúfalé povedať, že na sto percent sa polícia dopracuje k pozitívnemu výsledku, "ale som pevne presvedčený, že akokoľvek to dopadne, budeme mať čisté svedomie, že sme urobili všetko čo sme mohli, ba aj čosi naviac".
      Jednou z medializovaných informácií, ktorá nekorešponduje s oficiálnym stanoviskom polície, je, že Valko bol zasiahnutý dvoma strelami a nie jednou, ako tvrdí rezort vnútra. "Žiadna druhá strela telo nezasiahla. Domnienky o nej, o akejsi 'rane istoty' vylúčil obhliadajúci súdny lekár priamo na mieste činu a aj pitva," uviedol dnes minister vnútra Daniel Lipšic vo svojom stanovisku.
      Poukázal, že za domnienku možno v súčasnosti označiť aj "zaručenú teóriu" o motíve opierajúcu sa o jednu z mnohých káuz, ktorým sa Valko venoval. "Ak má ktorýkoľvek bezpečnostný analytik hodnovernú informáciu o motíve vraždy, mal by to v prvom rade oznámiť orgánom činným v trestnom konaní. Až potom médiám," povedal Lipšic. Podotkol, že úcta k faktom musí byť základom pre všetkých, ktorí sa k podobným udalostiam vyjadrujú, inak riskujú stratu dôveryhodnosti.
      Denník Plus 1 deň dnes napísal, že Valka zasiahli dve strelné rany a nie jedna ako informovali polícia a ministerstvo. Jedna mala byť mierená do hlavy a druhá do hrudníka. "Podľa súdneho lekára a pitevnej správy bol Ernest Valko zasiahnutý iba jednou strelou do hrudníka," povedal denníku hovorca ministerstva vnútra Gábor Grendel.
      Mŕtve telo renomovaného advokáta Ernesta Valka objavila jeho dcéra a bývalá manželka v pondelok 8. novembra o 22.45 h pri príchode do rodinného domu právnika v Limbachu. Do jeho domu sa vybrali po tom, ako dlhší čas neprijímal volania na svoj mobilný telefón, čo im bolo podozrivé. Podľa Spišiaka bol Valko usmrtený jedným výstrelom z krátkej guľovej zbrane. Valka strela zasiahla do srdca a pľúc, čím ho smrteľne zranila. Strela bola vypálená z niekoľkých metrov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies